Janković: Vlast koristi izbore za manipulaciju

Vesti 01. nov 201715:17 > 15:25
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da su izbori u Srbiji "potpuna manipulacija", a da se priča o vanrednim parlamentarnim izborima pokreće da bi se redovni izbori za Skupštinu Beograda stavili u drugi plan, zbog toga što je Srpska napredna stranka svesna da u Beogradu nema većinu.

„Tek je ova Vlada proslavila 100 dana vlasti. Parlamentarni izbori raspisuju se kada vlast nema većinu. Vlast koristi izbore, kao i sve drugo za manipulaciju“, rekao je Janković i dodao da vlast SNS nije sposobna da se na „redovan, normalan i demokratski način“ odnosi prema odgovornostima koje ima i da izbore neće dobiti ako se ne služi manipulacijama.

Janković je rekao da PSG poziva sve političke organizacije koje su spremne da sarađuju na osnovu 11 principa tog pokreta da se jave da pokrenu borbu za poštene izbore i razgovaraju o mogućim koalicijama.

Upitan da li razgovara o beogradskim izborima sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, Janković je rekao da razgovara sa njim, ali i sa „svima drugima koji čine kredibilnu demokratsku opoziciju u Srbiji“.

Na pitanje kakav je njegov stav o saradnji sa pokretom Dosta je bilo, Janković je odgovorio da je PSG otvoren za saradnju sa DJB, na osnovu principa koje su ranije postavili.

„Ovo nije pitanje ko bi s kim želeo, voleo, ovo je pitanje demokratske budućnosti Srbije“, dodao je Janković.

Odgovori beogradskih opština o broju novoprijavljenih

Na konferenciji PSG predstavljeni su odgovori koje su gradske opštine dostavile o broju novoprijavljenih građana koji imaju biračko pravo i rezultati na konkursu Beograda za sufinanasiranje medija.

Poverenik PSG za Beograd Božo Prelević rekao je da je Pokret od svih opština u Beogradu tražio te podatke, da ih je opština Voždovac u odgovoru uputila na Jedinstveni birački spisak i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Čukarica uputila na isto Ministarstvo, dok je Surčin naveo da nema obavezu da daje takve podatke i da nema mogućnosti za to.

„Očigledno je da se uskraćuju javnost i građani za osnovne informacije. Ta informacija je preduslov svih poštenih izbora“, rekao je Prelević.

On je rekao da je fingiranje biračkog spiska krivično delo, ali da je Srbija zemlja „u kojoj je Kokeza smenio Muslina, a ne Muslin Kokezu“.

„Mi ćemo pokušati da Kokeza ne smeni Muslina na sledećim izborima i sve ćemo uraditi da bolji pobede“, rekao je Prelević i dodao da će PSG prikupljati dokaze manjkavost kretanja broja birača i da će ako to tako bude i na dan izbora podneti prijavu policiji.

Član Predsedništva PSG Sr]an Škoro govorio je o medijskom konkursu i naveo da su na njemu novac dobile firme čija delatnost prethodno nije bila proizvodnja medijskih saržaja ili su osnovane posle raspisivanja konkursa, kao i da je, iako je jedan od uslova konkursa bio da jedan medij može dobiti novac za jedan projekat, Studio B dobio dva puta novac.

SNS odbacila navode Pokreta

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je navode Pokreta slobodnih građana o fingiranju biračkog spiska u beogradskim opštinama, uoči predstojećih izbora.

Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović je ranije danas izrečene stavove PSG o tome u saopštenju nazvao „nastavkom kampanje bazirane na izmišljotinama“.

On je ocenio u saopštenju i da PSG to radi „kako bi stekli neki jeftini politički poen“.