Srbija na kritike Haga odgovara kritikama na rad Tribunala

Vesti 01. nov 201718:49 > 18:55
N1

Predsednik Haškog suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc imaju u Beogradu susrete sa državnim vrhom i tužiteljkom za ratne zločine. I dok se ponovo čuju kritike Srbiji zbog toga što nije izručila Hagu dvoje članova Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje suda, zvanični Beograd odgovara kritikama na rad Tribunala.

U okviru završnih poseta zemljama regiona pred zatvaranje Tribunala, Karmel Ađijus je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima ponovio kritike za nesaradnju sa tim sudom. I pored toga što Srbija nije izručila dvoje radikala, ministarka pravde u saopštenju nakon sastanka navodi da se radi o neosnovanim optužbama.

Ministarka Kuburović je istakla da je postojao veći broj zahteva Tribunala u tom periodu na koje je Srbija pozitivno odgovorila, a da je poslednji među njima dostavljanje transkripata srpskih sudova u procesu saslušavanja gore navedenih.

Kada je u pitanju konkretno izručenje, ministarka je istakla da će Srbija poštovati pravosnažne odluke svog suda, koji je rekao da ne postoje uslovi za njihovo izručenje.

Upravo na tu odluku poziva se i Vjerica Radeta čije izručenje Tribunal traži.

„To me uopšte ne dotiče. a pošto se tu i tamo čuje da bi naš neodlazak u Haški tribunal mogao biti prepreka za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ja bih bila najsrećniji čovek da Srbija zbog mene ne uđe u EU„, rekla je Radeta.

Na novinarsku konstataciju da Hag zbog radikala kritikuje Srbiju, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, pre sastanka sa Ađijusom, kratko je odgovorila: „Mislim da ja imam veće kritike prema Hagu“.

A u kritikama, Ana Brnabić ocenjuje da Tribunal nije ispunio svoju svrhu i da nije je doprineo pomirenju, već daljem zaoštravanju situacije u regionu.

„Mislim da niko ne može da kaže da je Haški tibunal bio objektivan prema svim stranama učesnicama u sukobima 90-ih i mislim da je srbija apsolutno i očigledno najgore prošla“, rekla je Brnabić.

Istovremeno, u Beograd je doputovao i glavni tužilac Tribunala koji se sastao sa srpskom tužiteljkom za ratne zločine, a u četvrtak bi trebalo da razgovara sa predstavnicima državnog vrha. U Fondu za humanitarno pravo ocenjuju da su Ađijus i Bramerc u Beograd došli sa jasnom porukom.

„Da prestanak rada Haškog tirbunala nikako ne znači i prestanak obaveza Srbije kada je reč o procesuiranju ratnih zločina i da zapravo zatvaranje Haškog tribunala treba da predstavlja jedan novi početak u odnosu Srbije, društva Srbije, institucija Srbije u odnosu na problem procesuiranja ratnih zločina i suočavanja sa prošlošću u širem smislu“, smatra Budimir Ivanišević.

Upravo u tom smislu, Ađijus je u razgovoru sa Vučićem preneo je i poruku da je zа međunаrodnu zаjednicu neprihvаtljiv аngаžmаn na Vojnoj akademiji generаlа Vladimira Lаzаrevićа, koji je osuđen pred tim sudom za ratne zločine.