Opozicija za tenzije krivi vlast; Đukanović: Idiotski

N1

Poslanici su u Skupštini Srbije komentarisali sve veću tenziju u parlamentu i incidente na ivici fizičkih napada, pa je opozicija za tenzije krivila vlast, a vlast opoziciju, ali se svi slažu da je atmosfera u skupštini loša.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekao je da je nekim opozicionim poslanicma cilj da naprave incidente da bi skrenuli pažnju na sebe jer, prema njegovoj oceni, nemaju podršku u biračkom telu.

„To je njihov vid parlamentarne borbe. To je, po meni, izvinite na izrazu, idiotski… Nema dve strane, oni upadaju u kabinet… Najgore je što mediji to relativizuju. Nama – ako gledate politički rejting to odgovara, ali nije lepo. Njima smeta što mi ne odgovaramo“, rekao je Đukanović. 

Poslanik Demokratskse stranke Balša Božović rekao je da vlast na svaki način želi da stvori sliku da opozicija blokira Skupštinu i da je nemoguće raditi u sadašnjim uslovima. On je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je situacija u parlamentu šizofrena i da je „haos“ u Skupštini partijski dirigovan i da se sprovodi u delo preko predsednice Skupštine Maje Gojković, „tako što predsednica izmišlja napade na nju, jer pokušava da izmami sažaljenje, ili drugim metodama“. 

„Ja se bojim da prođem pored predsednice, da ne bi rekla da sam je fizički napao, ja se sklonim i odem na drugu stranu“, rekao je Božović. 

On je kazao da bez parlamenta nema Srbije i da bez Skupštine nema države. 

„Ne verujem da u nasilju nešto dobro može da se izrodi. Kako se približavaju izbori situacija postaje sve kritičnija“, rekao je Božović. 

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takođe je osudio napad na predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković

„Takvi su ljotićevci. Oni su se uvek tukli, bili koncentrisani u fašističke falange. Kod nas nisu ni moćni ni dobro organizovani, ali su agresivni“, rekao je Šešelj. Upitan o opštem stanju u parlamentu on je rekao da vlast treba da sprovodi svoju volju, a opozicija da se bori protiv vlasti, ali da je problem što nije donet novi Poslovnik o radu. 

„Vladajuća većina je u poziciji da kažnjava opoziciju, toga nigde u svetu nema. Ovde se opozicija kažnjava da bi joj se začepila usta“, rekao je Šešelj. 

Upitan o fizičkom sukobu koji je umalo izbio između dva poslanika SRS i Milovana Drecuna, Šešelj je rekao da je za tu „kriv Drecun“. 

Ranije danas, tokom rasprave, poslanica Liberalno demokratske stranke Nataša Mićić tražila je da predsedavajući spreči Šešelja da joj dobacuje, a on je nazivao, i po sopstevim rečima, „stolovačom“. Upitan o tom incidentu Šešelj je rekao da nije bilo „nikakvog neprimerenog govora“, već da je Mićić pitao „što je zovu stolovača“.