Opozicija: Zakon o dualnom obrazovanju štetan

Vesti 02. nov 201716:24 > 16:34
N1

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije zatražili su tokom rasprave povlačenje Predloga zakona o dualnom obrazovanju, ocenjujući da je predloženi akt "štetan".

Tokom rasprave o amandmanima na predlog zakona, poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta kritikovala je član tog akta koji govori da škola i Privredna komora u određenom roku objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije o planu i programu nastave i učenja i druge informacije od značaja za učenje kroz rad.

„I da nismo protiv Zakona o dualnom obrazovanju, poslanici SRS bi stavili ozbiljnu primedbu na ovaj član, jer ovo što ste predvideli da se objavljuje na zvaničnoj internet stranici nikome neće dati nikakvu ozbiljnu informaciju“, kazala je Vjerica Radeta.

Lider Nove stranke Zoran Živković upitao je na kojoj stranici se objavljuju te informacije i dodao da se iz tog člana ne vidi da li se objavljuje i ugovor.

„Povucite zakon, jer se već po Srbiji priča o tome da su roditelji počeli deci da prete da će ih poslati na dualno obrazovanje kada nešto ne rade dobro. Prema tome, ja vas molim da sprečite nasilje nad decom i na taj način“, rekao je Živković.

On je dodao da bi voleo da vidi kolika je plata u tim „čudima od firmi koje su osnovane poslednjih tri, četiri, pet godina“.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ocenila je da na osnovu predloga zakona sva prava imaju poslodavci, a ne učenici i roditelji.

Ona je kritikovala i to što poslodavac nema obavezu da zaposli učenika.

 Poslanik SDS-NS Marko Đurišić ocenio je da predlog zakona ne donosi ništa novo jer je kako je naveo, i ranije postojala praksa.

On je kritikovao mesto Privredne komore u predlogu zakona, dodajući da ovo nije zakon o dualnom obrazovanju i da treba pogledati zakone u drugim zemljama.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je ovo „razvojni model Zakona o dualnom obrazovanju“ i da nije prepisan od Nemaca, Švajcaraca i Austrijanaca.

On je kazao i da je uloga Privredne komore da prati likvidnost 97.000 privrednih društava u Srbiji od kojih je 200 ušlo u sistem dualnog obrazovanja i da postoje kapaciteti da se prati koji su subjekti ispunili uslove za ulazak u taj sistem.