Gutereš: Dijalog Beograda i Prištine zahteva posvećenost

Vesti 08. nov 201718:45 > 18:46
REUTERS/Denis Balibouse

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da dijalog Beograda i Prištine zahteva čvrstu posvećenost i dodao da je dugotrajan mir moguće moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa.

Gutereš je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) za period od 16. jula do 15. oktobra naveo da je ta misija radila na izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu.

On je dodao da će Unmik nastaviti da pruža podršku cilju dugotrajnog mira i stabilnosti, a da je to između ostalog, moguće ostvariti „održivim napretkom“ u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Gutereš je rekao da je od potpisivanja Biselskog sporazuma 2013. godine u više navrata odlagano sprovođenje dogovora, dodavši da „dogovori postignuti na visokom nivou imaju smisla ako imaju široku podršku i delovanje obe strane“.

On je kazao da Unmik godinama podržava napore Evropske unije koja rukovodi dijalogom Beograda i Prištine, dodavši da ta misija UN radi na „izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu“, što kako je naveo, „direktno doprinosi napretku u političkim pregovorima“.

U delu izveštaja koji se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navedeno je da je u periodu od 16. jula do 15. oktobra dijalog prešao na predsednički nivo i da su predstavnici obe strane „istakli značaj pomeranja dijaloga na dublja pitanja“.

„U tom smislu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu u cilju pronalaženja rešenja i najavio da će ishod tog unutrašnjeg dijaloga definisati ‘odnos Srbije i Kosova'“, piše u izveštaju.

Antonio Gutereš je naveo i da je kosovski predsednik Hašim Tači u julu rekao da je vreme da se pokrene nova faza u dijalogu „koja bi dovela do potpune normalizacije između Beograda i Prištine“.

Generalni sekretar UN je pozdravio napore kosovskih institucija da „održe mirno okruženje tokom političke neizvesnosti“ nakon prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna.

Gutereš je pozvao političke lidere na Kosovu da obrate pažnju na javne komentare o mehanizmima međunarodne pravde, posebno kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.

Generalni sekretar UN je izrazio zahvalnost šefu Unmika Zahiru Taninu i toj misiji na naporima da se izgradi poverenje među zajednicama i u cilju ostvarenja napretka i dugotrajne stabilnosti na Kosovu, ali i u regionu.