Inicijativa u Skupštini: Doživotni zatvor za ubice dece

Vesti 09. nov 201714:21 > 14:27
Tanjug/Tanja Valič

Fondacija "Tijana Jurić" danas je Skupštini Srbije predala inicijativu sa više od 158.000 potpisa gradjana za uvodjenje doživotnog zatvora za ubice dece.

Tom inicijativom za promenu Krivičnog zakonika, traži se i da ti osudjenici nemaju pravo na puštanje na uslovnu slobodu.

Trenutna maksimalna kazna za ubistvo dece je od 30 do 40 godina a predlagači inicijative smatraju da nije dovoljna.

Potpisi su za sedam dana prikupljeni u više od 40 opština i gradova Srbije a inicijativu su parlamentu predali osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić i glavni i odgovorni urednik lista Blic Predrag Mihailović.

Igor Jurić je u izjavi novinarima izrazio očekivanja da će Skupština Srbije prihvatiti inicijativu koja se, kako je rekao odnosi na zaštitu trudnica. „Ovo je samo prvo poluvreme i optimista sam u pogled u prihvatanja incijative s obzirom da ju je potpisalo skoro 160.000 gradjana“, rekao je Jurić novinarima ispred zgrade Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, nema više vremena za čekanje u borbi za povećanje bezbednosti dece. Jurić je rekao i da mnoge evropske zemlje imaju slične zakonske odredbe i da nema razloga da ih ne dobije i Srbija.

Dodao je i da u Srbiji po statistici 90 odsto osudjenih spada u kategoriju povratnika, odnosno po puštanju na slobodu ponove krivično delo. U julu 2015. godine, poslanici Skupštine Srbije usvojili su zakonski predlog Fondacije „Tijana Jurić“ koji je simbolično nazvan „Tijanin zakon“.

Ta fondacija je osnovana je 2. juna 2015. u Subotici sa zadatkom da preventivnim delovanjem i edukacijama poboljša bezbednost dece.