Da li je slučaj "Jajinci" zatvoren?

Vesti 15. nov 201718:53 > 19:06
N1

Više javno tužilaštvo zaključilo da nema osnova za pokretanje postupka iz njegove nadležnosti u vezi sa oružjem pronađenim u blizini porodične kuće predsednika Vučića, ali ćuti da li je slučaj prosleđen drugoj instanci. Ministar policije kaže da će insistirati da na tom slučaju nastavi da se radi kao što se radilo i do sada.

Više od godinu dana od kada je u blizini kuće porodice predsednika Aleksandra Vučića u Jajincima pronađeno oružje – Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je predistražni postupak završen i da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka iz njihove nadležnosti.

U Tužilaštvu ipak nisu mogli da pojasne da li je slučaj prebačen u nadležnost nekog drugog tužilaštva.  

Sanduci municije, zolje i nekoliko ručnih bombi – ne slučajno, tvrdili su nadležni, ostavljeno je blizu kuće tadašnjeg premijera, današnjeg predsednika Aleksadra Vučića.  

“Po svemu sudeći, mi smo sprečili jedno profesionalno ubistvo”, rekla je 2. novembra državna sekretarka u MUP-u, Biljana Popović Ivković.  

Policija je tih dana tvrdila da je čak 97 „bezbednosno interesantnih osoba“ tri dana obitavalo oko Jajinačke šume pre nego što će u noći 30. oktobra prošle godine otkriti arsenal oružja.  

„Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica smo povezali sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela, ali kada bih vam rekao ko, gde, šta i kako, ja bi ih upozorio šta znamo”, izjavio je 14. novembra ministar policije Nebojša Stefanović.  

Šta policija zna godinu dana kasnije – ne otkriva, ali priznaje da nema dovoljno dokaza da bilo koga privede.  

“Da li sam zadovoljan što je prošlo godinu dana, svakako da nisam, ali ja ću insistirati da na tom slučaju nastavi da se radi kao što se radilo i do sada. Kao što ste videli, upornost policije dovede do toga da ti slučajevi budu rešeni”, poručuje Stefanović.  

Na slučaju „Jajinci“ policija radi „dan i noć“, tvrdio je pre godinu dana ministar policije. 381 dan i noć kasnije, Više javno tužilaštvo odlučilo je da ne pokrene istragu.  

“Obaveštavamo Vas da nakon okončanog predistražnog postupka koji je Više javno tužilaštvo u Beogradu vodilo u pravcu utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za ostavljeno oružje u Jajincima i sveobuhvatnih provera izvršenih od strane nadležnih policijskih službi nismo našli zakonskih osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz naše nadležnosti”, saopšteno je iz Tužilaštva.   U višem javnom tužilaštvu ne otkrivaju da li su slučaj prebacili nekom drugom tužilaštvu.

Slučaj će šetati od fioke do fioke

N1

 Novinar “Vremena” Dejan Anastasijević veruje da će se predmet „Jajinci“, kako kaže, šetati od fioke do fioke, i da se istina nikada neće saznati, kao ni u slučaju oružja pronađenog nekoliko dana kasnije u jednoj novobeogradskoj garaži.  

“Ako smo imali zolju i municiju koji tu stoje možda duže vreme pa joj je teško ući u trag, ovde smo imali garažu koja je na nečije ime, automobil koji je na nečije ime, uključujući vrlo sofisticirano oružje, kojima bi trebalo da je lako ući u trag, a ni tu nemamo ništa”, podsetio je Anastasijević.  

Zbog propusta u slučaju „Jajinci“ najvaljivane su i smene u službama bezbednosti.  

Ipak, kasnija postavljenja Bratislava Gašića na mesto šefa BIA i Nebojše Stefanovića na mesto koordinatora službi bezbednosti nije dovođeno u vezu sa slučajem “Jajinci”.