Ditman i Oricio: Bez slobode medija nema snažne demokratije

Vesti 16. nov 201711:32 > 11:37
Tanjug/Dimitrije Goll

Bez slobodnih medija nema snažnog demokratskog društva, a sloboda izražavanja je ključni deo celokupnih reformi u Srbiji, rekli su ambasador Nemačke Aksel Ditman i šef Misije OEBS-a Andrea Oricio na otvaranju konferencije "Agenda za promene: Razvoj medija u digitalnom dobu" u Beogradu.

Ditman je na početku dvodnevne konferencije u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji rekao da su „mediji ključni za otvoreno društvo“.

„Važno je da se obezbedi nezavisnost medija. Vlada mora da garantuje uslove za fer tržište, transparentno vlasništvo, ali i visok nivo transparentnosti oglašavanja i sufinansiranja projekata“, rekao je Ditman u govoru na skupu.

Ditman je dodao da je važno sprečiti zastrašivanje novinara i obezbediti njihovu sigurnost. 

Nemački ambasador je zahvalio organizatorima konferencije koja, kako je rekao, „povezuje dve veoma važne teme – izazove i prilike digitalizacije“. 

„Digitalizacija je od ključnog značaja za mnoge oblasti života i to je, kako je navela premijerka Ana Brnabić, jedan od prioriteta Vlade Srbije“, rekao je Ditman. 

On je ocenio i da će digitalizacija određivati način na koji će mediji ubuduće funkcionisati, ukazavši na „munjevitu tranziciju“ sa štamnpanih na digitalna izdanja medija, i na promenu uslova u kojima rade novinari. 

Tanjug/Dimitrije Goll

Andrea Oricio je rekao da je „digitalizacija medija i informative važan element planova Vlade Srbije za digitalnizaciju“ i da je Misija OEBS-a „tu da pruži podršku“. 

„Sloboda izražavanja je ne samo osnovno pravo, već i sastavni i ključni deo celokupnih reformi u Srbiji“, rekao je Oricio. 

Šef Misije OEBS-a je rekao da mediji moraju da ostanu otvoreni, pluralistični i demokratski. 

„Jasno je da je internet neizbežan za plasiranje informacija, a pokušati da se kontroliše, bila bi katastrofa za medijski pluralizam“, upozorio je Oricio. 

On je izjavio da nema snažnog demokratskog društva bez slobodnih medija. 

Zvaničnica Ministarstva trgovine i telekomunikacija Srbije Irina Reljin je rekla da je digitalizacija „najvažniji zadatak“. 

„Imamo veliki zadatak pred sobom, da budemo spremni za novu eru koja nastupa svuda u svetu, pa i u Srbiji“, rekla je Irina Reljin. 

Organizatori konferencije pročitali su pismo upućeno iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u kojem je navedeno da zvaničnici tog ministarstva nisu u mogućnosti da prisustvuju današnjoj konferenciji, zbog neplaniranih i hitnih aktivnosti, mada su dodali da je tema konferencije „Agenda za promene: Razvoj medija u digitalnom dobu“ veoma značajna. 

Cilj konferencije je da uz podršku stručnjaka doprinese boljem razumevanju i znanju o ključnim principima savremene medijske politike u demokratskim društvima.