U Vojvodini obeleženo 99 godina od prisajedinjenja Srbiji

Vesti 25. nov 201713:16 > 13:21
Tanjug / Jaroslav Pap

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić postavili su vence na mesto gde je pre 99 godina Velika Narodna Skupština Vojvodine donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Vučević je rekao da svake godine sa zadovoljstvom očekuje 25. novembar, pošto je to dan kad je ostvaren viševekovni san Srba i ostalih Slovena severno od Save i Dunava.  

„Taj dan obeležavaju sve političke stranke, jer je to je ‘državna priča'“, reko je Vučević, prenose vojvođanski mediji.  

On je rekao da je zadovoljan time što če se stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležiti ne samo u Vojvodini i Novom Sadu, jer će centralna proslava biti u Beogradu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće pokrovitelj obeležavanja 100 godina prisajedinjenja.  

Prema njegovoj oceni, sledeća godina je jubilarna na osnovu više stvari, jer će se obeležiti 170 godina od formiranja Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima, 100 godina od kraja Velikog rata, te vek prisajedinjenja te regije Srbiji.  

Tanjug / Jaroslav Pap

U nekadašnjem hotelu „Grand“, a zahvaljujući oslobođenju Grada Novog Sada, 9. novembra 1918. održana je Velika Narodna Skupština.

Jaša Tomić je, podsetio je Vučević, pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju sa porukama koje se i danas mogu primeniti, a one su ravnopravnost, sloboda, napredak.  

„Za mene je impresivno da su na toj skupštini učestvovale i Vojvođanke, da su žene tada imale pravo glasa, da je i ćerka velikog Svetozara Miletića bila učesnica te skupštine i da ono što su Evropljanke samo maštale, ovde je bilo već primenjeno“, rekao je gradonačelnik Novog Sada.  

Predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić je istakao da su Bunjevci dali veliki doprinos prisajedinjenju i da su to činili u nadi da će u Srbiji sačuvati svoj nacionalni identitet, jezik i kuklturu.  

„Nažalost, 1945. komunistička vlast u novoj Jugoslaviji zabranila je Bunjevcima postojanje, a u naredbi je navedeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima. Ipak, Bunjevci su danas u Srbiji priznata nacionalna manjina i mi zahvaljujemo Srbiji što je prepoznala taj nacionalni ponos kod nas“, rekao je Bajić.  

On je rekao da Bunjevci današnji dan obeležavaju kao svoj nacionalni praznik.