Zašto je nabavka 700 "škoda" za MUP tajna?

Vesti 05. dec 201719:47 > 19:52
Izvor: N1

Zašto je nabavka više od 700 patrolnih vozila MUP-a Srbije proglašena za tajnu? Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da su mu se tim povodom obratili novinari BIRN-a i Južnih vesti, na osnovu toga on je naložio da se podaci učine dostupnim javnosti, međutim, MUP se tim povodom nije oglasio.

Novim “škodama” policija pokušava da stigne i zaustavi one koji krše zakon. Ali, da li je upravo Ministarstvo unutrašnjih polova prekršilo zakon kada je nabavilo te automobile? Nije moguće da saznaju ni novinari, ni građani, od čijeg novca je i plaćena kupovina 710 “škoda rapid”, pošto je ta nabavka proglašena „tajnom“.

O detaljima ugovora u javnosti su govorili funkcioneri MUP-a i, prema rečima novinarke BIRN-a Ane Novaković, očekivali su da im javnost veruje na reč.

“To što neko kaže da smo potrošili 700 miliona dinara, da je bilo tri ponuđača u tom postupku, da je na deset strana obrazloženo je izabrana baš Škoda, a ne FIAT ili Pežo, i da su bili FIAT i Pežo pored Škode – mi to ne možemo da proverimo. Ne postoji jedan papir. Čak i kad ga tražiš, ti taj papir ne možeš da vidiš”, ističe Novaković.

Da se podaci, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama učine dostupnim javnosti, na zahtev novinara zatražio je i poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

„I suočio se sa ćutanjem. Dakle, MUP nije naveo ni jedan jedini bilo kakav razlog zbog kog ograničava pravo javnosti”, kaže Šabić.

Nabavka se može proglasiti tajnom kada su informacije koje sadrži ključne za bezbednost, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

“Niko od ljudi za ovim stolom ne zna da li su postojale te ključne informacije za bezbednost, i da li su one morale da se štite na ovaj način”, objašnjava on.

Prisutni u publici koji su se predstavili kao Centar za bezbednost DBA rekli su da podržavaju to što država ne daje informacije novinarima i građanima, jer bi, kako kažu, po toj logici i kriminalci mogli da traže poverljive podatke.

Šabić: I on podnese zahtev i…

DBA: I dobije podatak?

Šabić: Ne dobije, gospodine. Nego vi donesete rešenje i kažete: ‘Odbija se Vaš zahtev iz ovog i ovog razloga’.

DBA: I šta je problem?

Šabić: Problem je što to niste uradili i ona (novinarka BIRN-a) nije kriminalac nego novinar.

Organizatori tribine navode da je u prethodnom periodu kada je MUP nabavljao vozila, uredno objavljena konkursna dokumentacija sa svim specifikacijama, kao i odluka i obaveštenja o zaključenim ugovorima.