Omerović: Biti tolerantan prema drugima znači biti čovek

Vesti 10. dec 201710:26 > 10:47
N1

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je da bi različitost u društvu trebalo da bude prednost u izgradnji društva zasnovanog na poštovanju drugačijeg i drugih.

„Današnji dan je prilika da se podsetimo da smo svi rođeni jednaki. Boja kože, vera, nacija, seksualna opredeljenost, invaliditet ne smeju biti prepreka u poštovanju jednih prema drugima. Postoje samo dobri i loš ljudi“, istakao je u saopštenju Omerović povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

On je naveo da „biti tolerantan prema drugima znači biti čovek iznad svega“.  

„Svi zajedno moramo braniti svačije pravo na različitost. Svi moramo odlučno da se borimo protiv svih oblika ekstremizama. Svi zajedno moramo svakom građaninu obezbediti jednaka prava,“ naveo je Omerović.      

Brankica Janković: Potrebno još intenzivnije raditi

N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim građanima i građankama Srbije 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, uz podsećanje da je jedno od osnovnih i zagarantovanih – pravo svake osobe da ne bude diskriminisana i da bude ravnopravna.

Sva relevantna istraživanja kao i podaci iz podnetih pritužbi, pokazuju da su građani i građanke koji žive u siromaštvu, sa invaliditetom, zatim žene, Romi, stariji i druge društvene grupe, u povećanom riziku od nepoštovanja ili kršenja ljudskih prava, i to u različitim oblastima društvenog života: na tržištu rada, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, medijima…, navedeno je u saopštenju.  

„Potrebno je još intenzivnije raditi na daljoj izgradnji društva pravde, jednakosti i tolerancije, u kome se poštuju prava svakog pojedinca i u kome sve institucije rade svoj posao u okvirima zakonom utvrđenih ovlašćenja. Poseban akcenat treba staviti na zaštitu socijalnih i ekonomskih prava“, zaključuje Janković u saopštenju.