Gošće N1: Stariji nisu teret, imaju sva prava kao i drugi

Vesti 10. dec 201710:37 > 10:38
N1

Stariji imaju sva prava kao što imaju i drugi građani, na normativnom nivou je sve u redu, ali kada dođemo do realizacije tih prava situacija je potpuno drugačija, rekla je u Novom danu Nadežda Satarić iz udruženja "Amity - Snaga prijateljstva", čiji je cilj razvoj pozitivnog okruženja u kome će se više poštovati prava marginalizovanih grupa.

„Džabe nam hiperprodukcija zakona, ako ih onaj ko ih donosi ne poštuje, ako to ne učinimo dostupnim“, smatra Nadežda.

Dodaje da stariji često nemaju geografski pristup zdravstvenoj zaštiti, nemaju u selima ambulante, na primer, ali i da je veliki problem neprimeren način informisanja, recimo preko interneta.

Gošća Novog dana bila je i zamenica zaštitnika građana Vladana Jović.

„Uglavnom se ljudi žale na sve što im ugrožava život i mogućnost opstanka – problemi sa penzijama, nedobijanje rešenja za penziju na vreme, na diskriminaciju, ali i na nedovoljne servise podrške“, rekla je Jović.

N1

Ona dodaje da su ekonomska kriza i tranzicija dovele do pada mnogih vrednosti u društvu.

„Jako je loš odnos prema starima. Neke moralne vrednosti koje su bile na vrhu vaspitanja su se urušile i to moramo menjati. Borba za egzistenciju tera ljude da budu sebični“, ističe Jović.

Zamenica zaštitnika građana naglašava da nas oni „nisu samo rodili, odgajili i brinuli o nama“.

„Oni i dalje podržavaju i unuke i nezaposlenu decu, a oni su skrajnuti. To je populacija koja je navikla da pruža, da daje, da se podmeće“, kaže Vladana Jović.

„Moramo pojačati međugeneracijsku solidarnost“

Gošće Novog dana se slažu da stariji nisu teret i da međugeneracijska solidarnost mora da se jača.

„Oni ne dobijaju penzije, oni su ih zaradili. Nose iskustvo, a prenošenje znanja i iskustva je nešto što se ne može platiti“, kaže Jović i dodaje da možemo mnogo iskoristiti od naših starijih, a i njima će značiti.

Nadežda Satarić se slaže da treba da budemo više solidarni i dodaje da međugeneracijska solidarnost mora da se jača edukacijom u samoj porodici.

N1

„Sve potiče iz porodice, ali i država mora mnogo više da uradi, ali i svaki pojedinac od nas“, kaže Nadežda.

Ona ističe da nama nedostaju konzistentne vizije i stavovi kuda ova zemlja ide.

„Mi smo dali legitimitet privatnicima da uplaćuju minimalnu cenu rada kad vidi da država jednim potezom smanjuje penzije. Penzije će biti nikakve, stavljaju se mlađi u nesigurnost. Susretaćemo se sa ozbiljnim izazovima u narednih dvadeset godina, imaćemo zemlju sirotinje“, ističe Nadežda Satarić.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: