Otvoren sajam Složni mozaik Srbije

Vesti 10. dec 201715:08 > 15:10
N1

U Beogradu je otvoren sajam "Složni mozaik Srbije" povodom Međunarodnog dana ljudskih prava na kojem su brojne manjinske grupe na svojim štandovima goste upoznavale sa svojim položajem i tradicijom.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović rekla je da je sajam najbolji mogući način da se iz Srbije pošalje snažna poruka o značaju ljudskih prava i značaju međusobnog razumevanja, tolerancije i poštovanja.

„Dijalog, razumevanje i tolerancija su temelji na kojima počiva Srbija, jer samo zajedno možemo da gradimo zemlju u kojoj živimo“, rekla je Paunović.

Ona je kazala da Srbija ima napredan zakonodavni okvir u polju ljudskih prava, ali je dodala da ima i problema koji se ne skrivaju, poput problema vršnjačkog nasilja. Paunović je izrazila uverenje da će Srbija imati snažan odgovor na taj problem.

Ona je napomenula da su i ove godine najugroženije ranjive grupe Romi, starije osobe, osobe sa invaliditetom i pripadnici LGBT zajednice.

Povodom toga što predstavnici bošnjačkog nacionalnog saveta nisu došli na sajam, ona je rekla da je na sajmu veliki broj predstavnika te zajednice, a da pripadnici tog saveta iz nekih svojih razloga nisu došli iako im je bilo obezbeđeno sve da se pojave.