Grafiti sa pretnjama Mariniki Tepić u Beogradu

Vesti 13. dec 201713:01 > 16:59
N1

Na dve lokacije u Beogradu, na gradilištu bivše američke ambasade i u Terazijskom tunelu pojavili su se preteći grafiti poslanici Nove stranke Mariniki Tepić.

Na prvom je ispisano „Marinika shvati, nećemo stati“, dok je na drugom „General Ratko Mladić. Korneliju Kodreanu, ne Marinika Čobanu“.

Korneliju Zelea Kodreanu bio je rumunski klerikalni nacionalista, političar i lider nacional-fašističke Gvozdene garde – Legije arhangela Mihajla, takođe poznate kao Legionarski pokret.

N1

Nova stranka ocenila je da se grafitima u Beogradu, višesedmična prljava, brutalna i opasna hajka na narodnu poslanicu Mariniku Tepić još više intenzivira.

„Što je najgore, ova organizovana haranga očigledno se sprovodi uz saglasnost vladajućih političkih faktora i državnih organa“, navodi se u saopštenju.

Nova stranka zahteva od policije, a pogotovu od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, da konačno počnu da rade svoj posao i da preduzmu hitne mere i stanu u zaštitu Marinike Tepić.

Poslanice Demokratske stranke Aleksandra Jerkov i Maja Videnović takođe su pozvale tužilaštvo i nadležne organe da „hitno“ reaguju povodom kako se navodi, „kontinuirane i narastujuće kampanje, pretnji i napada na narodnu poslanicu Mariniku Tepić“.

Poslanice DS-a ocenile su u saopštenju da Srbija „ne može i ne sme biti zemlja u kojoj će ekstremisti ućutkivati bilo koga niti zemlja čiji nadležni organi ovakvo divljanje i pretnje tolerišu“.

„Ekstremni desničari i fašisti koji su narodnoj poslanici uputili ozbiljne i nedopustive pretnje smrću su na slobodi. Ekstremistički portali objavljuju tekstove u kojima se poziva na ubistvo Marinike Tepić. Sve je ovo jasna poruka da država podržava brutalne napade ekstremista na protivnike režima i da koristi fašističke organizacije da se obračunava sa njima“, piše u saopštenju.

Navodeći da „osuđeni ekstremni desničar“ i bivši funkcioner vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miša Vacić „nije ni saslušan“ povodom pretnji Mariniki Tepić, poslanice DS-a su navele da će „svi koji to dopuštaju i na ovaj način zloupotrebljavaju pozicije na kojima se nalaze i ne rade svoj posao, odgovarati za to pred zakonom“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas pojavljivanje grafita protiv narodne poslanice Nove stranke Marinike Tepić i pretnje koje su joj prethodnih dana upućene putem društvenih mreža. „Grafiti koji sadrže pretnje, kao i neprimerene, seksističke i diskriminatorne poruke, nedopustivi su u svakom demokratskom društvu u kojem svi građani i građanke treba da se osećaju ravnopravno i bezbedno“, navela je Janković u saopštenju.

Podsetimo, predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je nadležne državne organe da do kraja dana „izvrše procenu“ da li je poslanici Nove stranke Mariniki Tepić potrebna zaštita zbog pretnji kojima je izložena.

Marinika Tepić je pre nekoliko dana podnela prijavu policiji zbog, kako je tada navela, organizovanih pretnji i poziva na ubistvo koje dobija od pojedinih desničarskih grupa posle čega je uhapšena jedna osoba, ali ubrzo i puštena. Ona je prijavu potom dopunila i protiv Miše Vaciča koji je i posle hapšenja jedne osumnjičene osobe nastavio da joj preti.