Predrag Bubalo i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebe

FoNet/Zoran Mrđa

Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u Višem sudu u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd.

Prvostepenom presudom i ostalih sedam optuženih je oslobođeno optužbi za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu odgovornog lica. 

Sudsko veće donelo je jednoglasnu odluku da nisu oštetili Luku Beograd i nisu pribavili 14,3 miliona evra preduzeću Vorldfin u vlasništvu Milana Beka. Sud je utvrdio da tužilaštvo nije obezbedilo dovoljno dokaza da potkrepi svoje tvrdnje. Takođe, smatraju da su optuženi prmenjivali zakon o hartijama od vrednosti i zakon o privatizaciji, a da za eventualne nedostatke zakona nisu mogli da odgovaraju.

Takođe, smatraju da je u optužnici neprecizno opisano ko je od optuženih šta radio ili propustio da uradi, kao i da je tužilaštvo propustilo da navede ovlašćenja koja je ko imao tada.Sud navodi i da nisu imali one dužnosti koje im je tužilaštvo stavilo na teret, među njima je ključna bila obaveza da preispitaju vredsnot akcija.

Kako je naveo postupajući sudija Danko Laušević, nelogično je da je su optuženi za nevršenje službene dužnosti, a istovremeno i za iskorišćavanje službenog položaja. Advokati su ocenili da sud nije poklekao pod pritiskom „kampanjski podignutih optužnica“ da je „svaka privatizacija bila lopovluk“. Iz tužilaštva najavljuju žalbe.

Izricanju presude je prisustvovao i Milan Beko, koji je prethodno pratio i završne reči tužilaštva i odbrane. Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo za organziovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu Beogradu. 

Pored Bubala, u ovom postupku su zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, optužbi oslobođeni izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović. 

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja, optužbi je oslobođena bivša direktorka Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja. 

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga, čiji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok. Tokom svog svedočenja pred sudom, Beko je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao. 

U septembru ove godine Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.