Boljević: Vučevićeva izjava najstrašniji napad na sudstvo

Vesti 26. dec 201721:34 > 21:39
N1

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević izjavila je da je zaprepašćena izjavom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića o sudijama koje su presudile u postupku protiv bivšeg ministra Predraga Bubala i ostalih u slučaju privatizacije Luke Beograd i istakla da je njen cilj podrivanje poverenja u celokupno pravosuđe.

“Nemam druge reči osim zaprepašćenja. Ovo je jasan primer pritiska na pravosuđe i to pre svega na one koji bi trebalo da odlučuju u ovom predmetu u drugostepenom postupku”, rekla je Boljević za Insajder.

Ona podseća da političari ne smeju da šalju građanima ovakve poruke, koje uništavaju već narušen ugled pravosuđa u Srbiji.

“Ovo je jedan od najstrašnijih napada na sudstvo u Srbiji. Vučević je i advokat i vrlo dobro zna kakvu težinu imaju njegove reči”, kaže Boljević.

Ona smatra da je izjava Vučevića „smišljena da ponizi pravosuđe i predstavlja svojevrstan poziv celokupnom društvu na nevericu i nipodaštavanje sudstva u svakom pogledu“.

Društvo sudija će svakako reagovati, a pozivam i Visoki savet sudstva da reaguje na ovaj neprihvatljiv istup političara, rekla je Boljević.

Predsednica Društva sudija navodi da stranke u postupku imaju pravo da budu nezadovoljne odlukom suda, ali da u pravnom sistemu tu odluku pobijaju u sudskom postupku.

Političari, prema njenoj oceni, ne bi smeli ovako da komentarišu sudske odluke, već bi morali da budu svesni da njihova reč ima posebnu težinu.

“Ovo je potvrda da Srbija ima problem sa vladavinom prava, jer političari čija reč ima specifičnu težinu ovako beskrupulozno napadaju sud i celokupno pravosuđe”, zaključila je Boljević.

Milojević: Ne pamtim ovakav napad na pravosuđe

Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio je da je izjava Vučevića neprihvatljiva i apsolutno neprimerena.

“Ne pamtim da se do sada desio ovakav napad na pravosuđe, a poseban je problem što je to izgovorio izgovorio političar, koji je uz to i pravnik. Nikada do sada niko nije na takav način komentarisao rad suda i Visoki savet će sutra svakako zauzeti stav u vezi sa tim”, rekao je Milojević za Insajder.

On najavljuje da će Visoki savet sudstva na sutrašnjoj sednici po ko zna koji put pozvati političare da ne komentarišu sudske odluke.

Pre mesec dana, Visoki savet sudstva izdao je saopštenje u kojem kaže da političari i državni funkcioneri ne smeju da komentarišu sudske odluke i postupke, jer time podrivaju samostalnost i nezavisnost sudova i sudija i urušavaju poverenje građana u sudove.

Vučević je danas, posle oslobađajuće presude Bubalu, izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije “kome služe, narodu ili lopovima”, i „koliko koštaju njihov obraz i čast”.