Petrović Škero: Najgrublji pritisak na sudstvo

Vesti 28. dec 201717:54 > 17:55
N1

Ono što je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao o presudi Predragu Bubalu je možda najgrublji pritisak na sudstvo i predstavlja opasnost za državno uređenje i vladavinu prava, smatra nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Podsetimo, mediji su preneli da je Miloš Vučević posle oslobađajuće presude Bubalu izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Vida Petrović Škero kaže da nikada nije bio ovakav napad na sudstvo i ovakav vokabular, i da ovo što se desilo predstavlja veliki problem za državu i vladavinu prava.

„Problem za ono što moramo da uradimo za Poglavlje 23, kako imamo vladavinu prava ako neko ko jeste političar ne zna osnovne stvari, a to je da je nezavisnost sudstva, za koje se kaže da je nešto iza čega se sudstvo zaklanja, to mora da se obezbedi građaninu jer svako ko uđe u sud mora da očekuje parvednu odluku. Kada neko ko je pravnik izgovori da li služite narodu ili lopovima postavlja se pitanje šta se posttiže ovom tvrdnjom“, kaže ona.

Ona kaže da je zabranjeno korišćenje javnog položaja kojim se utiče na tok sudskog postupka.

„Sad bi me neko iz političkog vrha pitao – eto, opet tvrdite da vama niko ne sme ništa da kaže. Sme, ali se zna kada i kako. Ovako ne sme jer je sudstvo nezavisna grana vlasti. Vučević je uznemirio javnost, krši ugled te grane vlasti. Ne može da govori kao građanin, kada postanete funkcioner morate da ograničite svoje izlaganje tako da ne ugrožava vladavinu prava. Kako to naša vlast veruje tužiocu, a ne veruje sudskom veću, zašto se misli da je sudstvo korumpirano, znači mi ne verujemo ni Ustavu. Sad svi znaju šta je u predmetu i koji dokazi postoje, znači neko zna unapred šta se dešava i kada se ne desi šta je očekivao kaže ti si dobio novac..“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao istinu o stanju u pravosuđu, ali da nije trebao da komentariše presudu bivšem ministru privrede Predragu Bubalu. Ovu izjavu predsednika Srbije Vida Petrović Škero naziva „poludemagogijom“.

„S jedne strane se kaže ono što treba, da Vučević nije trebalo to da kaže, a onda kaže – ali govorio je istinu, znači govorio je istinu da sudije služe lopovima, da su na platnim spiskovima lopova dosovskih“.

Ona kaže da će sada jako teško biti sudiji koji će dobiti predmet po žalbi, zbog pritiska, jer, kaže, šta god da uradi neće biti dobro.

„Pokazalo se da mnogi koji nisu radili kako se želalo, da postoje mehanizmi da se prebace i onda se pokreću postupci. Mnogo je bitnija priča u pogledu celog sudstva da je ovo oglašavanje dokaz da nam je potrebna reforma. Kako će da se vrati poverenje građana, ako političari kažu da je ta grana vlasti na leđima lopova“.

Ona je podsetila na vokabularkoji su državni funkcioneri koristili za vreme diskusije o ustavnim promenama – „sudije bi da sude kako im se ćeifne“ i „da je nezavisno sudstvo fetišizam“, kao i „da je rasprava iznedrila sudijske jurišnike“.

„Po meni se šalje jasna poruka, šta da rade građani, gde smo mi pravnici koji smo naučili da jedna grana vlasti ne može da podriva drugu. Mi smo sve više u državi u kojoj se pravo gradi na politici i to partijskoj, došli smo do toga da ko drukčije kaže kleveće i laže“, ističe Vida Petrović Škero.