Da li je na pomolu sukob izvršne i sudske vlasti?

Vesti 28. dec 201718:52 > 19:15
N1

Ne stišavaju se reakcije na izjave potpredsednika SNS Miloša Vučevića o oslobađajućoj presudi bivšem ministru Predragu Bubalu u slučaju Luka Beograd.

Kada je gradonačelnik Novog Sada optužio sudije da su koruptivne i pitao ih da li služe narodu ili lopovima, rekao je samo istinu – to misli predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Time su srušena očekivanja sudija da će Vučić osuditi reči potpredsednika stranke na čijem se čelu nalazi, a Vrhovni kasacioni sud zaključuje da je na delu najgrublji oblik mešanja u rad suda.

Komentarisanje sudskih postupaka nije krivično delo, ali je zabranjeno. Po Ustavu, ali i po Zakonu o uređenju sudova, gde se tretira kao uticaj na sud:

„Radi čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda zabranjeno je korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka“.

Nažalost, bez sankcija. Zato javni položaj – i to gradonačelnički – Miloša Vučevića nije sprečio da sudije u slučaju „Bubalo“ optuži da su korumpirane, a da okrivljene u tom postupku nazove lopovima, čime je, tvrde sudije, povredio i osnovno ljudsko pravo – pravo na pretpostavku nevinosti dok se proces ne završi. Zbog toga se našao na oštrom udaru strukovnih udruženja. 

„Što? Što je smeo da kaže ono što svi vide i ono što svi misle? Evo ja kažem, nije trebalo da kaže. Znate, ponekad vas zakon obavezuje na to da ćutite, trebalo je da ne govori. Ali je rekao istinu i ono što misli 99% građana Srbije“, smatra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Koju istinu? Da su sudije lopovi?“, navodi bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

I nije to jedino pitanje koje bivša sutkinja Vrhovnog suda Srbije ima za predsednika. Njoj su pažnju privukle još neke Vučićeve reči.

„Kada smo radili taj predmet i tužioci su rekli da je sve čisto kao suza, da imaju čist predmet. Sud je smatrao drugačije. U redu, videćemo šta će da kaže sud, to je prvostepena presuda, videćemo šta će reći sudije u drugom stepenu“, rekao je Vučić.

„Prvo, ne znam kako to zna neko kada se podiže optužnica, ako nije u samom tužilaštvu. Drugo – otkud se zna šta je u samim spisima i treće – kako se veruje tužiocu, a ne sudskoj vlasti? Tri sudije sude u predmetu. Ja ne znam da li je dobro presuđeno i niko od nas ne zna, ali pustimo vlasti da završe svoj posao“, kaže Petrvoić Škero.

Posao sudske vlasti, ali i njihov ugled u celini urušavaju izjave predstavnika najviše vlasti koji Vučevića razumeju, umesto da ga osude – saopštava Vrhovni kasacioni sud. Jer izjava gradonačelnika po njima je:

„Neprimerena, uvredljiva, opasna i štetna, predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda, uznemirava javnost, vodi zastrašivanju sudija i urušava osnovne principe demokratskog društva, a posebno princip podele vlasti.“ ))

Da li je zato na pomolu sukob izvršne i sudske vlasti, predsednik Vučić kaže da nije, već da je deo sudske vlasti potpuno zavistan od predstavnika nekadašnje izvršne vlasti. Kada su oni komentarisali rad sudija i tužioca, svi su, kaže, ćutali. 

„A čekajte ljudi, a kako to ne reagujete na sve one političare koji svakoga dana govore da je tužilaštvo podizalo optužnice iz političkih razloga? I svi ćutite, i svi vi mediji ćutite, jer to je normalno? Pa to je najteži pritisak na tužilaštvo, zar nije?“, kaže Vučić. 

„Pa nikad nije bio toliki i na taj način izrečen komentar „Gospodo sudije, služite li narodu ili lopovima?“ sa posle i datim odgovorom da sude lopovima“, rekla je Vida Petrović Škero.

Nakon svega na mukama je drugostepeno veće. Ako se presuda bivšem ministru Bubalu potvrdi – javnost će sud optužiti da je pod vlašću tajkuna, ako je ukine – pita se sagovornica N1 – ko će verovati da sud nije poklekao političkom pritisku.