Poruka direktora Elektrodistribucije omalovažava koleginice

Vesti 04. jan 201818:05 > 19:26
N1 info

Direktor knjaževačke Elektrodistribucije, Predrag Stojanović, na teži način je morao da nauči da grube greške mogu koštati funkcije. On će po svemu sudeći biti smenjen zbog krajnje neprikladne objave koju je postavio na Fejsbuku.

U objavi direktora Elektrodistribucije Knjaževac na Fejsbuku, sem sporne fotografije, navodi se i da se „traže koleginice za rad na visini“.

Reagovala je Ženska odbornička mreža Skupštine Knjaževac, potom i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i na kraju i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Kako navodi poverenica, reč je o seksizmu u javnom prostoru. Ipak, kako navodi za N1, nije reč o uobičajenoj praksi.

“Mislim da se nekada desi da se pošalje neka poruka zato što se pomisli da je to šala, i jer se pomisli da ćete ispasti zanimljivi. A u stvari to je nešto što je apsolutno neprimereno i šalje pogrešnu poruku, i uopšte se ne razmišlja o tome kako će to delovati na koleginice u okruženju – da je to za njih omalovažavanje, vređanje dostojanstva”, ističe Brankica Janković.

N1

 Bloger Tibor Jona kaže da se ne seća sličnih primera, ali i dodaje da su društvene mreže ogledalo društva.

“Ja se plašim da kod nas zapravo nema osnovne kulture odgovornosti za izgovorenu reč. Dakle, kao što u javnom govoru možete da izgovorite i da obećate šta god hoćete i da za to ne snosite nikakvu odgovornost, tako isto i za društvene mreže, jer vi praktično možete da pričate šta hoćete. Što je s jedne strane dobro, ali da bi društvena mreža bila vredna i koristan alat, vi morate imati i taj dodatni element, a to je odgovornost”, poručuje Jona.

“Vi morate biti odgovorni, i zapitati se – ja kao direktor recimo ovog preduzeća, kako se recimo oseća moja koleginica kad pročita ovo”, dodaje on.

A društvene mreže su postale jedan od glavnih načina komunikacije. Fejsbuk i Tviter su moćno sredstvo za komunikaciju. Nakon običnih korisnika, prigrlili su ih i političari, a neki od njih, poput Trampa, su uz pomoć njih dobili i izbore.

Postovi političara na društvenim mrežama se često prenose i kao zvanične izjave, a zanimljivo je da ni strani političari, nisu imuni na seksizam.

U svemu tome prednjačio je Donald Tramp koji je na Tviteru vređao voditeljke, ali ni u susednom taboru tokom prethodnih izbora nisu sedeli skrštenih ruku, jer je ženama poručeno da su lude ako ne glasaju za Hilari.

Ovakvih slučajeva nije bilo na srpskim društvenim mrežama, a za one koji jesu na mrežama, Jona ima savet: “Razmislite da li je ono što ste objavili upravo ono što bi stavili na plakat vaše firme, ili javnog preduzeća, ili stranke i dole se potpisali – ako nije, nemojte kačiti.”