Pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju Božić

Vesti 07. jan 201809:08 > 16:27
N1

Pravoslavni vernici i crkve koji poštuju julijanski kalendar obeležavaju Božić.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je danas u Hramu Svetog Save božićnu liturgiju, u prisustvu velikog broja vernika i članova Vlade i izaslanika predsednika Srbije.

Među prisutnima su bili generalni sekretar predsednika Vlade Srbije Nikola Selaković, šef diplomatije Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradski menadžer Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Posle liturgije božićnu poslanicu patrijarha Irineja pročitao je starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić.

„Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: Rađajte se i množite i napunite zemlju. Daj Bože da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života“, navedeno je u poslanici.

„U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama“, dodaje se u poslanici.

Na liturgiji je pevao i dečji crkveni hor „Rastko“, a posle bogosluženja usledilo je pričešće vernika koja su postili tokom Božičnog posta.

Tradicionalno lomljenje česnice bilo je na Vračarskom platou ispred Hrama. Česnica je bila teška 180 kilograma, sačinjenu od 2000 delova. Za nju je bila zadužena Unija pekara Srbije.

U česnici je bilo tri zlatnika i deset srebrnjaka, a neke od njih su uspeli da izvuku i najmlađi.

Božićna liturgija služena i u Gračanici

Za razliku od Badnjeg dana koji je obeležilo okupljanje Albanaca ispred manastira Dečani, u nameri da spreči okupljanje povratnika koji u manastir nisu ni došli, proslava Božića prošla je bez problema.

U manastiru Gračanica liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije. On je pozvao na „pobedu protiv mržnje“ i kazao da treba sačuvati ono što je nasleđeno od predaka.

Nekoliko stotina vernika na ponoćnoj liturgiji

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu na Vračaru.

Zvona sa Hrama Svetog Save oglasila su se sinoć oko 23.30 kako bi pozvala vernike na liturgiju. 

Prethodno je u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru u prisustvu brojnih vernika služena Sveta arhijerejska liturgija.  

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa vernicima na Badnje veče zapalio je Badnjake na platou ispred Hrama.  

Pored SPC, božić po Julijanskom kalendaru save Ruska, Gruzijska, Makedonska, deo Koptske crkve i Jerusalimska patrijaršija.

Tanjug/ Dimirije Goll