Šolak: MT tabloidno o državljanstvu i poslovima u Hrvatskoj

Vesti 07. jan 201811:58 > 12:01
United Group

Predsednik borda United Group Dragan Šolak izjavio je za Fonet da ne postoje i da nikad nisu postojali poreski razlozi za uzimanje malteškog državljanstva i ocenio da list Malta today na tabloidan način komentariše poslovanje kompanija iz United Grupe s Hrvatskom.

Malta tudej, u okviru projekta „Malteški papiri“, objavila je da je predsednik borda Junajted grupe Dragan Šolak postao državljanin Malte kako bi izbegao plaćanje poreza.

Malta tudej otkriva da su Dragan Šolak i njegova porodica postali naturalizovani građani Malte i navodi da je to moguće u okviru Individualnog investitorskog programa prema kome Malta državljanstvo prodaje za 650 hiljada evra, dodajući da Vlada nije želela da im otkrije imena.

Projekat „Malteški papiri“ vodi Evropski istraživački centar koji se bavio Maltom kao destinacijom gde je moguće platiti manji porez. 

„Moja porodica i ja već duži niz godina živimo u Švajcarskoj, gde nam je stalno prebivalište i gde smo poreski rezidenti. Sve poreske obaveze koje imamo supruga i ja, kao privatna lica, uredno izmirujemo u skladu sa švajcarskim zakonima. Odluka da postanemo državljani Malte bila je privatne prirode i ne želimo da komentarišemo razloge. U trenutku kada smo postali Maltežani već smo bili rezidenti Švajcarske i taj status se nije menjao, tako da ne postoje i nikad nisu postojali poreski razlozi za uzimanje malteškog državljanstva“, kaže Šolak.

Malta tudej, takođe, prenosi, pozivajući se na pisanje hrvatskog Nacionala, da je Malta poslužila za izbegavanje poreza u Hrvatskoj za 6,7 miliona evra od TV prava različitih programa United Group.

„Malta today, nažalost, na tabloidan način komentariše poslovanje kompanija iz United Group sa Hrvatskom. Istina je da se radilo o poslu između dve (sada) države Evropske unije i da su svi porezi plaćeni u skladu sa važećim zakonima tih država“, navodi Šolak.

Prema saznanjima N1, ni nekoliko meseci nakon pisanja Nacionala o ovoj temi u Hrvatskoj se ne vodi nijedan postupak protiv United Group.