Šabić: Kartice za penzionere – korisna inicijativa PIO Fonda

Vesti 08. jan 201811:49 > 11:53
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je veoma korisna inicijativa Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o izdavanju kartica za penzionere koje bi služile kao dokument za dokazivanje njihovog statusa.

Šabić je o tome razgovarao sa direktorkom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganom Kalinovićem i predsednikom Upravnog odbora Branislavom Mitrovićem, saopštio je kabinet Poverenika.

Poverenik je inicijativu ocenio kao vrlo korisnu, posebno imajući u vidu da će identifikaciona kartica sadržavati minimalan broj ličnih podataka potrebnih za ostvarivanje svrhe, odnosno dokazivanja statusa penzionera.

U saopštenju je precizirano da će identifikaciona kartica sadržati „samo ime i prezime, i još naziv filijale i broj kartice“.

„Na ovaj način otklonila bi se bilo kakva potreba za izdavanjem nekakvih posebnih oblika personalizovanih dokumenata od strane lokalnih samouprava, koje u praksi dovode do nezakonite obrade podataka, u kojoj se podaci nepotrebno izlažu riziku zloupotreba“, smatra Šabić, a navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, otklonila bi se potreba obrađivanja nepotrebnih, nepodesnih i nesrazmernih podataka i pribavljanje podataka iz neverodostojnih izvora.

Ocenio je i da izdavanje posebnih oblika perosnalizovanih dokumenata od strane lokalnih samouprava „izaziva osećaj diskriminacije jer se izdaju samo za pojedine lokalne sredine“.

Šabić je naveo i da je sve to došlo do izraza u slučaju takozvane beogradske „Senior kartice“.

„Fond PIO u skladu sa zakonom raspolaže matičnom evidencijom o osiguranicima i korisnicima prava koja predstavlja verodostojan izvor i zaštićena je na odgovarajući način“, dodao je Šabić.

Ocenio je i da se ta inicijativa PIO Fonda zasniva na iskustvima iz takozvane međugeneracijske saradnje iz više zemalja EU.

Naveo je i da bi ta inicijativa omogućila dokazivanje penzionerskog statusa u svim prilikama kada je to potrebno,

„Pri tom ne samo da isključuje potrebu obrade ličnih podataka na razne rizične, neformalne načine koji su u slučaju „Senior kartica“ praktikovani, nego isključuje i potrebu da se za dokazivanje statusa penzionera koristi ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu koji takođe sadrže znatno više ličnih podataka nego što je za svrhu dokazivanja samog statusa potrebno“, smatra on.

Poverenik je predstavnicima PIO Fonda obećao stručnu pomoć službe Poverenika u realizaciji ove inicijative.