Đurić: Nadam se da SPC ne deli Amfilohijev stav o premijerki

Vesti 09. jan 201812:10 > 12:16
N1

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da su kvalifikacije mitropolita Amfilohija na račun premijerke Ane Brnabić nedostojne jednog pravoslavnog vladike i izrazio nadu da njegove, kako se izrazio, "nepristojne aluzije" ne odražavaju stav Srpske pravoslavne crkve.

„Premijerka Ana Brnabić, kao vredna i kompetentna osoba, uživa podršku svih članova vlade, koji danas, uveren sam, dele moju razočaranost zbog načina na koji se ničim izazvan o njoj izjasnio jedan crkveni velikodostojnik. Apelujem na sve političke neistomišljenike da u javnim nastupima ne gube osećaj za pristojnost, a to se posebno odnosi na ljude čiji je zadatak da budu pastiri i staraju se o duhovnom zdravlju naroda“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je ranije danas da se on ne bavi vradžbinama, već se njima bavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je za premijerku postavio Anu Brnabić.

„Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija“, rekao je Amfilohije za dnevni list Dan iz Podgorice.

Verbalni sukob između predstavnika Vlade Srbije i Amfilohija počeo je kada je mitropolit optužio predsednika Aleksandra Vučića da „vodi politiku izdaje Srbije i Kosova“, nakon čega su mu brojni predstavnici vlasti poručili da on, kao crkveni poglavar, „neće voditi državnu politiku Srbije“.