Đilas, Janković i Jeremić: Slobodni Šabac, uskoro i Beograd

TV Šabac

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović danas je podržao kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Šapcu kojoj su prisustvovali i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

  „U Šapcu smo pokazali kako sloboda može da bude institucionalno obezbeđena. Da građani sami odlučuju direktno. Sve nas ovde to stavlja u suprotnost prema Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS), jer oni ne veruju da građani treba da imaju slobodu u odlučivanju“, rekao je Zelenović.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je da mu je to prva politička konferencija za novinare posle četiri godine i da nije slučajno što je to baš u „slobodnom Šapcu“, u kojem na vlasti nije SNS.  

On je dodao da veruje da će nakon izbora u Beogradu u Srbiji biti još jedan slobodan grad.

„Ponosan sam što nas je ZZS podržao i očekujem da dobijemo podršku i od drugih stranaka i udruženja“, rekao je Đilas.  

Đilas je dodao da su stranke okupljene oko njegove kandidature „sigurna većina“, koja može da donese pobedu.

On je naveo da postoje stvari koje se neće menjati kada postane gradonačelnik i naglasio je da je to izgradnja vrtića, škola i da će obezbediti penzije građanima.  

„Hajde da slikamo autobuse, obdaništa… Neka se svako slika sa onim što je otvorio dok je bio na vlasti i nema veze što je (aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša) Mali otvorio obdanište koje sam ja započeo jer niko ne pamti tog ko je otvorio, ali roditelji znaju da imaju još jedno obdanište“, rekao je Đilas.  

TV Šabac

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izrazio je zaprepašćenje što u 21. veku postoji potreba da se priča o slobodi i dodao da je potrebno da se napravi slobodna Srbija.

„Šabac je pokazao da je nepokoren grad i da je moguće odupreti se centralizovanoj vlasti. Mi želimo prosvećenu i uređenu državu, modernu ekonomiju i tehnologije. Državu u kojoj neće odlučivati jedan čovek. Želimo evropsku i našu Srbiju“, rekao je Janković.

On je dodao da su generacije koje su nekada vodile promene dale još jednu šansu onima koji su 90-ih „uništili Srbiju“ i da je vreme da se šansa ponovo da građanima.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da izbori u Beogradu nisu obični i da nije slučajno što je zajednička konferencija za novinare održana u Šapcu.

„Nije slučajno što smo u Šapcu jer je to najslobodniji grad. A takav će biti i Beograd na proleće. U ovom gradu je dokazano da se ne mora biti kažnjen zbog narodne volje. Izbori za Beograd nisu obični izbori, to su izbori za budućnost i dušu Srbije“, rekao je Jeremić.

On je naglasio da će se, ako opozicija bude snažna i pokaže da je moguće pobediti SNS u Beogradu, isto to desiti i u ostatku Srbije.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da su se lideri tih stranaka okupili zbog vere da čoveka i njegove potrebe treba vratiti u centar pažnje.

„Moguće je da nam se i drugi pridruže, jer je ovo dobitna kombinacija. Sve razlike ostavimo po strani. Neophodno je načeti naprednjački kamen koji pritska Srbiju“, rekao je Stefanović.