Gligorijević: Amfilohije ružno o Vučiću, Irinej gasi vatru

Vesti 10. jan 201809:43 > 09:49
N1

Novinarka Jovana Gligorijević rekla je da je to kako se mitropolit Amfilohije ponaša skandalozno, a da SPC nikada nije imala manji uticaj na politička pitanja u društvu, i da je zbog toga sada reagovala. Zbog slučaja Savamala, ocenjuje, u nekom drugom društvu bi pala kompletna gradska vlast i morali bi da budu raspisani vanredni gradski izbori.

Gligorijević je i Novom danu ocenila da je to kako se  mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ponaša skandalozno, egzibicionističko ponašanje, i dodala da Crkva nema tako veliki uticaj u društvu kako to pokazuju i rezultati istraživanja.

 „Njegova božićna poslanica bila je sve sem hrišćanske i reči mira. Petnaest minuta je prosipao mržnju prema raznim kategorijama društva. On je skandalozna pojava, a nikada ranije nije otvoreno reagovala Crkva jer nikada nije imala manji uticaj na politička pitanja u društvu“, i pokušava da umanji uticaj Amfilohijeve izjave, kaže.

SPC pretenduje da uvek ima uticaja na politička pitanja i sama je uvek skakala da se nešto meša, rekla je novinarka dodala da je jedna od retkih stvari koje stvarno priznaje Aleksandru Vučiću jeste da je jako vešto minimizirao uticaj crkve na politička pitanja i uvek je u situacijama kada je bilo mešanja crkve isticao da je Srbija sekularna država.

„Amfilohije je izrekao ružne reči o Vučiću, a Irinej izjavljuje ljubav, gasi vatru..“, rekla je.

Ona je dodala i da kada je reč o Kosovu nema ništa protiv da bude pitana SPC jer će sudbina velikog dela njne imovine biti rešavana u odnosu na rešavanja odnosa Srbije i Kosova.

Šapić: Svi su super, dobro jutro čaršijo na sve četiri strane

Govoreći o zajedničkom nastupu nekoliko opozicioonih lidera u Šapcu, ona je rekla da su oni možda nameravali da pošalju poruku o decentralizaciji, da Srbija nije samo Beograd.

„Beogradski izbori su važni za sve građane Srbije na simboličkom nivou“, kazala je.

 Govoreći o povratku Dragana Đilasa u politiku ona je rekla da su njegov mandat obeležili veliki plusevi i ozbiljni minusevi, ali da je od onoga što mu se najviše zamera dosta promenio još dok je bio gradonačelnik.

„Lično ne shvatam šta će nekom da ponovo ulazi u politiku u ovom trenutku, kad može da vodi miran život. Razvlačenje po tabloidima koje postaje tragikomično i šta će to bilo kome pa i Draganu Đilasu“, upitala je.

Aleksandar Šapić kao kandidat je dosta zanimljiv i vrlo je zanimljivo kakve poruke on šalje u nastupima u medijima. „Neće ništa da kaže pritiv nekoga, čeka da prođu izbori. Dobro jutro čarsijo na sve četiri stane, svi su super, sa svima mogu da sarađujem, nikome nije ni rival ni konkurencija. Može da dobije solidan broj odborničkih mesta i zanimljivo će biti da vidimo šta će sa njima da radi“, navela je Gligorijević.

Savamala: U drugom društvu bi pala kompletna gradska vlast

Zbog slučaja Savamala bi u nekom drugom društvu pala kompletna gradska vlast i, smatra ona, morali bi da budu raspisani vanredni gradski izbori, i da odogovaraju svi nadležni, čitava policijska sturktura bi morala da podnese ostavke.

„Jednog dana kada se promeni struktura vlasti, a nadam se da ćemo naučiti iz grešaka, da će jedan od prvih poteza nove vlasti biti debela temeljna istraga o ovom slučaju“, kaže.

Previše su mehanizmi kojima vlast održava zabludu progresa jaki i čvrsto se drže, zgusnuti su, smatra Gligorijević i dodaje da će tako još neko vreme uspeti da se održavaju.

Nije Srbija matica RS već BiH

Obeležavanje Dana RS jedna je od onih čuvenih tema u „post jugoslovenskim zemljama“ koje će još neko vreme ostati kamen sporticanja i stalni razlog za sukobe u ovo doba godine, poput još nekih značajnih datuma, kao što je 11. jul, kada se iskoristi prilika da se zakuvaju odnosi u regionu.

Ona je ocenila da dok se kompletna politička elita ne promeni, ne samo ljudi, već i način ponašanja i način na koji privlače glasove biračkog tela stvari se neće promeniti.

„Svi ti koji su lideri bilo administrativnih jedinica u BiH, u Hrvatskoj ili Srbiji, kad se nađu iza zatvorenih vrata sasvim ok se slažu, normalno komuniciraju, zbijaju šale, a onda udaraju jedni na druge, udarajući na najbanalniji populizam i nacionalizam, da bi najveći deo biračkog tela zadržali za sebe“, rekla je i dodala da mora doći ekipa koja će prestati sa tim.

Neodlazak Vučić u RS jeste poruka Miloradu Dodiku, kaže ona. Ovo nije prvi put da ga Vučić drži na distanci.

„On kaže Srbija je naša matica, ali i istorijski, i kako god da pogledate, prosto nije, BiH je matica RS. Dodik ne krije ambiciju, fantaziju o prisajedinjenju sa Srbijom, ali ne sećam se d aje Srbiju ikad pitao da li to želi.. To podseća jako na ideju velike Srbije od koje se nekima diže kosa na glavi, upravo i zbog toga i prošlosti Vučića on se drži rezervisano, a i nije prvi put da ga drži na distanci“, objašnjava novinarka.

Nezavisnost RS i kraj BiH bi zahtevao kraj Dejtonskog sporazuma i složen angažman međunardone zajednice za šta sve sada nije spremna jer ima mnog o važnija žarišta.

„Zapadni Balkan je nšto što je stavljeno ad akta kako slobodno područje, ne žele time da se bave i zato to neće dozvoliti“,smatra Gligorijević.

Hojt Ji kao gubernator SAD za Zapadni Balkan

Govoreći o dolasku američkog diplomate Brajana Hojt Jia, ako mediji navode, u Sarajevo, za ambasadora SAD, neće značiti da će se on baviti samo tom zemljom, već će biti vrsta „gubernatora“ SAD za Zapadni Balkan, ocenila je.

„Definitivno ne dolazi samo da bi se bavio tom zemljom u kojoj će mu biti sedište, vec Zapadnim Balkanom, ali tu govorimo samo o Americi. Ji je imao značajnu ulogu u rešavanju krize u Makedoniji, i svakako će biti gubernator Amerike za Zapadni Balkan“, kazala je.