Organizacija Srbska čast – paravojska ili humanitarci?

Vesti 15. jan 201818:36 > 18:45
N1

Ne stišava se bura nakon optužbi iz Bosne i Hercegovine, da se u Rusko-srpskom humanitarnom centru u NIšu obučavaju pripadnici organizacije ''Srbska čast'', zbog formiranja paravojne formacije u Republici Srpskoj. Osnivač i predsednik organizacije ''Srbska čast'' Bojan Stojković za N1 tvrdi da se radi o humanitarnoj organizaciji.

Šta je, kako se nazivaju, Srbska čast? Da li ih zaista obučavaju u Rusko-srpskom humanitarnom centru i koliko su istinite informacije da formiraju paravojne formacije u Republici Srpskoj? Osnivač organizacije Bojan Stojković za N1 tvrdi da su to u stvari nenaoružani humanitarci.

„Ne postoji oružje, ne postoji ništa. Mi samo gledamo da budemo složni, nekome ta naša sloga smeta, ali ne treba da se plaši“, kaže Bojan Stojković.

Stojković tvrdi da su motivi za optužbe protiv njih politički i da se nalaze unutar Bosne i Hercegovine. Demantuje i veze sa ruskom službom i državom.

„Ja sam dobio orden ruske federacije od generala Kaljakina tako što sam vodio anti NATO proteste u Srbiji, a ne zato što sam neke obuke izvršavao u Rusiji. Nemam nikakve veze s njihovom obukom niti ništa, ja poštujem srpsku vojsku i policiju i nemam dodira ni sa kojom drugom službom“, kaže Stojković.

Od vlasti u beogradu danas ni reč o optužbama iz Bosne i Hercegovine. MUP danas nije odgovorio na pitanja N1 kakvim informacijama o organizaciji Srbska čast raspolaže, a bez odgovora ostala su i pitanja o razmeni operativnih podataka sa minstarstvom sigurnosti BiH. Jer, prvi čovek tog ministarstva, Dragan Mektić, ostaje pri tvrdnji da posleduje dokaze i da će ih proslediti tužilaštvu od kojih očekuje odgovore.

„Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbednosna grupa, ko je opremao tu grupu, za koje potrebe, prema kome je ona usmerena i zašto je ona uopšte bila sastavni deo recimo i defilea. Znači da neko želi da je na neki način pokaže i prikaže i stavi do znanja nekome da postoji i da raspolaže sa grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i sa nekom vrstom unutrašnje organizacije i to su sve pitanja na koja treba da se nađe i da odgovor“, kaže Dragan Mektić.

Na opaske Dragana Mektića Bojan Stojković odgovara da su mišići dokaz discipline i odgovornosti prema sopstvenom telu, a ne razlog za strah.

„Ja vidim njega da je non stop u teretani, pa prijatelju, pa ti imaš 60 godina, a ja 30, pa naravno da ću da izgledam bolje od tebe“, kaže Stojković.

Organizacija Srbska čast, našla se u fokusu javnosti nakon fotografija iz Vlade republike srpske sa proslave dana RS, na kojima se sa pripadnicima te organizacije nalazi i Milorad Dodik. Udruženja veterana iz RS navode da su se pojedini članovi Srbske časti na obeležavanju pojavili kao njihovi gosti, najavljujući krivične prijave protiv političara i novinara.