Vučić: Teroristički akt, Srbija da učestvuje u istrazi

Vesti 16. jan 201813:15 > 13:37
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je ubistvo predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića teroristički akt i da će se država Srbija u skladu sa tim prema tom aktu i odnositi.

„Uručeno je pismo Euleksu i Unmiku sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije, zato što smo uvereni da bi to dovelo do otkrivanja istine o ubistvu“, rekao je Vučić.

On je kazao da očekuje da Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrene predistražni postupak.

Vučić je u ime države Srbije, i u svoje lično ime, izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića.

„Srbija će preduzeti sve mere koje su neophodne, a to sam obećao i supruzi Olivera Ivanovića, i pronaći ćemo ubicu ili ubice“, poručio je Vučić.

On je dodao da nema ovlašćenja da govori o saznanjima sa kojima se raspolaže.

„Ne bih da spekulišem na taj način, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce“, ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je „ubijen čovek koji je roditelj, suprug i koji sigurno nije bio neko ko je pozivao na sukob Srba i Albanaca“.

„Ovo je napad, ko god da ga je izveo, pre svega na porodicu Ivanović, srpski narod na Kosovu i Metohiji, pre svega na sever, kao i na Srbiju u celini“, ocenio je Vučić.

Govoreći o napuštanju dijaloga sa Prištinom, koji je danas trebalo da se nastavi u Briselu, Vučić je rekao da je „veoma teško da razgovarate kad imate svakodnevne pretnje ratom na Kosovu i Metohiji“.

„Gde onaj koji je glavni gospodar na Kosovu, a to nije ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj već Kadri Veselji, govori da se neće zaustavii do Niša. Razumeli smo te pretnje, shvatili smo i ćutanje onih koji je trabalo da reaguju. Naš odgovor gospodaru Kosova je da neće stići do Niša“, poručio je predsednik Srbije.

On je dodao da u jednoj zemlji koja deluje unutar misije KFOR postoje ideje da prekine zajedničke kontrole administrativne linije s pripadnicima Vojske Srbije.

„To imamo u zvaničnim izveštajima. Moje upozorenje je da neki ne pokušaju da iskoriste ovo za izazivanje nestabilnosti i uvođenje kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i otimanje svega što pripada srpskom narodu. Dobro čitamo i razumemo ono što rade neki, ceo smisao je da imaju svoje oružane snage na severu Kosova suprotno Briselskom sporazumu“, rekao je Vučić.

Albanska čizma neće kročiti na sever Kosova

Vučić je optužio albanske lidere na Kosovu i „u drugim centrima moći“ da optužbe da su ubistvo Ivanovića počinile srpske službe, imaju za cilj da dovedu „albansku čizmu“ na sever Kosova.

„To rade jer hoće da albanska čizma dođe na sever i to je jedini smisao toga što čine i što rade“, rekao je Vučić.

 „Kažite nam ko je ubio Olivera Ivanovića, to je vaš posao, i iste sekunde smo mi za stolom u Briselu. Četiri godine nisu mrdnuli po pitanju formiranjua ZSO, a mi smo sve obaveze, sem energetike, ispunili. Oni nisu ispunili ništa“, rekao je Vučić.

On je optužio i neke u Srbiji da rade protiv svoje države time što svaljuju optužbe za ubistvo na svoju državu.

„Onima koji sve u Srbiji znaju i koji bi da vrše političke optužbe mogu samo da kažem: bednici jedni, jadnici jedni, vi koji radite sve protiv svoje zemlje, koji ste se toliko napljačkali i tražite načine kako da dođete na vlast“, rekao je Vučić.

Dodao je: „Oni što govore da im je stalo do Olivera Ivanovića, i oni u Prištini i u Beogradu, kad prođe sve ovo, za mesec dana-dva, pitajte porodicu koliko su mu pomagali ovi koji se kunu da su mu prijatelji, a koliko drugi koje optužuju“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da će Srbija sama pokrenuti svoju istragu o ubistvu Ivanovića, ali da „očekuje od Kosovske policije i Euleksa da otkriju ubice“.

„To je posao KPS-a, u drugoj liniji Euleksa, a ako oni ne zatvore istragu, mi ćemo. Ako to ne učine oni, učinićemo mi“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ubistvo se desilo na teritoriji nad kojom Srbija nema efektivnu kontrolu.

„Da imamo najveće moguće poverenje u kosovske organe, nemamo, ali nadamo se da će odgovorno da obave posao…Mi im kažemo – ako nećete vi, mi ćemo da otkrijemo, imamo protokole kako sarađujemo sa Euleksom i Unmikom i mislimo da to može da funkcioniše“, ocenio je Vučić.

Kako je rekao, ovo ubistvo je „toliko krupno da ne može da prođe bez pronalaženja konkretnog krivca“.

Nije bilo direktnih pretnji Ivanoviću

Vučić je rekao i da su se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost analizirali podaci koje službe imaju o Ivanoviću i da su pokazali da nije bilo direktnih pretnji, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je današnji datum za ubistvo odabran zbog Briselskih razgovora, Vučić je rekao da ne veruje.

„Ne mislim da su birali trenutak kada je srpska delegacija van zemlje, to je planiramo unapred“, ocenio je Vučić.

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo na povećani oprez zbog terorizma. Navodi se i da bi trebalo da preispitaju putovanje na Sever Kosova zbog „građanskih nemira“, objavljeno je ranije. Vučić je, odgovarajući na pitanje, da li je SAD imao podataka i o planiranom ubistvu, rekao da Srbija sarađuje sa američkim bezbednosnim organima, ali da oni nisu informisali o tome.

„Naše službe imaju 24-satnu komunikaciju sa razlicitim svetskim služba, između ostalog i sa CIA. Oni su to stavili na sajt 10. januara. Ja ne mislim da su imali bogzna kakva saznanja, mislim da im je to rutinska stvar. Ako su imali, lepo bi bilo da nas informišu. Ako jesu, znači da su znali o čemu se radi i nadam se da će onda ubica biti odmah uhapšen“, rekao je Vučić.

Veza između paljenja automobila i ubistva

Predsednik Srbije oštro je odgovorio na pitanje da li je paljenje automobila Olivera Ivanovića krajem jula prošle godine povezano sa njegovim ubistvom.

„Kako ja mogu da znam da li je povezano to paljenje automobila i njegovo ubistvo? Vi pitate zato što biste hteli da kažete da tu ima nekog iz politike. Ako i ima, odgovaraće, samo nemojte vaše sumnje da iznosite kao činjenice…Ne dam vam da od Srbije napravite državu mafijaša“, rekao je Vučić.

Vučić je demantovao navode da mu je Ivanović slao SMS poruke o tome na koga sumnja da mu je zapalio automobil.

„Imam sve sačuvano. Poslao mi je poruku da treba da ga podržim, što nisam učinio. Video sam ga i nakon što mu je zapaljen automobil i rekao sam mu da ću učiniti sve da se sazna ko je to uradio“, rekao je Vučić.