Tragedije u Lučanima i pitanje odgovornosti

Vesti 18. jan 201817:59 > 18:03
N1

Dvojica radnika koji su povređeni u jučerašnjem požaru u fabrici "Milan Blagojević - namenska" u Lučanima pušteni su na kućno lečenje. Kako N1 saznaje radnici su dobili opekotine po rukama i licu. Jednom od dvojice povređenih radnika ovo, inače, nije prva nezgoda na radnom mestu. Akcidenti u Namenskoj u Lučanima nisu retkost.

Nije poznato koliko je tačno povređenih u nesrećama u pogonima „Milan Blagojević – namenska“ u Lučanima. Podaci do kojih je došao N1 pokazuju da je od osnivanja fabrike 1949. do danas u najpoznatijem lučanskom preduzeću poginulo 32 radnika i radnica.

U bližoj prošlosti, od 2010. statistika izgleda ovako: 2011. poginuo je jedan radnik, još jedan 2015, dok su prošle godine poginula dvojica radnika. Tada je prvi čovek odbrane rekao da je jedini lek za nesreće u vojnoj industirji – automatizacija.

Do tada, pravadaju se u ministastvu odbrane da se slični slučajevi zbog prirode posla dešavaju i u Americi, Nemačkoj i širom sveta.

Podsećaju i da fabrika „Milan Blagojević“ birne o porodicama nastradalih radnika od dečijih stipendija do stambenog zbrinjavanja.

Retke porodice stradalih radnika ipak žele da se kazne odgovorni za propuste u radu koji dovode do nesreća.

Ali, poznato je da je u poslednjih 20 godina sud zatvorom kaznio dvojicu rukovodilaca za požar koji je u pogodnu u Lučanima 1997. usmrtio osmoro ljudi. Za tu presudu sudu je bilo potrebno 15 godina. Za pogibiju dvojice radnika prošle godine sud u Čačku protiv direktora fabrike u Lučanima vodi prekršajni postupak. Ukoliko se utvrdi prekršaj, sledi kazna od 800.000 do milion dinara.