Vučić na Kosovu: Imam tri poruke za Srbe

Vesti 20. jan 201808:08 > 12:29
Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi na Kosovu i Metohiji gde će razgovarati sa političkim predstavnicima Srba i građanima južno od reke Ibar. Vučić je u manastiru Banjska izjavio da će Beograd i Priština razmenjivati informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, iako je Srbija tražila da učestvuje u istrazi, a kosovske vlasti to nisu odobrile.

„Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvari biti jasnije“, rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da ima tri poruke za Srbe – prva je da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbednost i treća da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupcijom u sopstvenim redovima.  

„Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a država Srbije je pomagala i pomagaće više u budućnosti. Došao sam da razgovaram o bezbednosti Srba, o tome koji organi su tu da im tu bezbednost garantuju“, rekao je Vučić.  

Tanjug / Zoran Žestić

On je rekao da je došao i da poruči Albancima da neretko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir.

„Da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu“, rekao je Vučić.

On je najavio da će država uložiti još 250 miliona dinara u obnovu manastira Banjska, kao i da predstoji završetak izgradnje naselja „Sunčeva dolina“ u Zvečanu za oko 300 porodica raseljenih Srba sa Kosova i Metohije.

Tanjug / Zoran Žestić

„Poseta predsednika Vučića za sve nas na Kosovu i Metohiji je veoma značajna. Mi koji danas živimo na ovim prostorima teškim životom, ne možemo da opstanemo bez države Srbije. Potrebno je da imamo snage, hrabrosti i strpljenja, ali jedino uz svesrdnu pomoć države moći ćemo da istrajemo. Kao i dosad“, rekao je Teodosije.  

On je dodao da se manastir Banjska obnavlja poslednjih nekoliko godina uspešno, a posebno prilogom predsednika Vučića nakon čega su se uključili i drugi.  

„To nam daje nadu da i u ovo teško vreme možemo da obnovimo svetinje i učvrstimo naše prisustvo na Kosovu i Metohiji“, kazao je Teodosije.

Predsednik Srbije, u pratnji direktora Kancelarije Kosovo i Metohiju Marka Đurića i direktora BIA Bratislava Gašića, došao je u manastir Banjska, a na kapiji ga je dočekao vladika Teodosije sa sveštenstvom, uz tradicionalne so i pogaču.

Predsednik Srbije je u Kosovoskoj Mitrovici položio venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića.  

Vučić se na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici sastao sa srpskim zvaničnicima na Kosovu.  

Predsednik će u popodnevnim satima obići i Laplje Selo kod Prištine, gde će u Domu kulture razgovarati sa građanima.  

Vučić je posetu Kosovu najavio u utorak, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je usledila posle ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.