Ristović: Nedićeva vlada bila je marionetska uprava

Vesti 22. jan 201814:25 > 19:19
Printscreen

Svedočenjem istoričara Milana Ristovića, koji je proučavao život i rad Milana Nedića, nastavljen je maratonski proces za rehabilitaciju predsednika srpske vlade pod nemačkom okupacijom.

R

Ristović je objasnio da je glavni zadatak Milana Nedića, kada je imenovan za predsednika Vlade, bio gušenje ustanka u Srbiji.

Prema njegovim rečima, a pozivajući se na Nedićeve izjave, on je imenovanje prihvatio kao vrstu samožrtvovanja za spas srpskog naroda. Nedić je imao više uslova za prihvatanje dužnosti, među kojima je ključan bio prestanak represalija nad Srbima, ali su skoro svi njegovi zahtevi odmah odbijeni.

Dobio je simbolične ustupke kao što su isticanje zastave Srbije i slike kralja Petra u posebnim prilikama, i ništa više. Pretio je samoubistvom i ostavkom zbog represalija, posebno nakon zločina u Kragujevcu i Kraljevu, ali bezuspešno.Tražio je i prestanak ubijanja Srba na teritorijama pod kontrolom Hrvata, Mađara i Bugara, ali je i tu odbijen uz odgovor da ga se to ne tiče.

Ristović je više puta ponovio da je Nedić konstantno izjavljivao lojalnost Nemcima i da je u potpunosti bio na liniji nemačke propagande. Kako je rekao, Nedićeva vlada nije bila vlada, već marionetska uprava čiji je zadatak bio da bude instrument za ostvarivanje ciljeva okupatora.

Ročište je proteklo u mučnoj atmosferi, često je dolazilo do verbalnih okršaja na liniji advokat – sudija i advokat – svedok. Najčešći razlog bila su pitanja advokata koja su i sud i svedok često smatrali nerelevatnim. Profesor Ristović je više puta preporučivao advokatu da prouči literaturu, a sudija se ćesto bunila smatrajući da se suđenje odugovlači nepotrebnim pitanjima.

Ročište će biti nastavljeno u martu saslušanjem naučnog saradnika Instituta za noviju istoriju Aleksandra Stojanovića.