Hoti: Dinamično radimo na prikupljanju dokaza o ubistvu

Vesti 26. jan 201810:08 > 10:15
AFP/Armend Nimani

O istrazi ubistva predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića za sada zvanično se zna samo da Radna grupa koju formira Vlada Kosova, uz odobrenje javnog tužioca Kosova "dinamično radi na prikupljanju dokaza".

To je za Danas izjavio Besim Hoti, zamenik KPS u Severnoj Mitrovici, napominjući da nema novih informacija koje će, kad dođe vreme, javnosti saopštiti Radna grupa za istragu Ivanovićevog ubistva i javni tužilac Šućri Sulja.

Sulja juče nije odgovarao na telefonske pozive.  

Istragu na insistiranje Prištine, SAD i Brisela, vode kosovske vlasti, od 16. januara, kad je Ivanović ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice.  

U KPS izjave su juče dale zamenik predsednika SDP Ksenija Božović i sekretarica Inicijative Silvana Arsović. One su provele dva i po sata u KPS, gde nisu dobile nikakve informacije o istrazi.  

Goran Rakić, gradonačelnik severne Mitrovice, izjavio je za Danas da je juče tražio od KPS da što pre izda saopštenje o toku istrage, jer „ne želi spekulacije kojima se ubiraju politički poeni na Ivanovićevom ubistvu“. Prema Rakićevim rečima, KPS nije mogao da precizira kad će nadležni organi saopštiti javnosti dokle je istraga stigla.  

On nije želeo da komentariše bezbednosno stanje u gradu posle ubistva lidera i odbornika SDP u Skupštini opštine severna Mitrovića, napominjući da je od KPS juče tražio i da saopšti i „statističke podatke koji govore da je bezbednost bolja nego ranijih godina“, piše Danas.

Šta se (ne)zna

– Na Olivera Ivanovića ispaljeno je šest metaka iz „duge devetke“, pretpostavlja se s prigušivačem

– KPS je uzela risivere, kamere i elektronsku opremu iz prostorija SDP ispred kojih je Ivanović ubijen. Nema zvanične potvrde vesti da su sav materijal preuzele obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i Nemačke na KiM

– Beograd je odmah zatražio od Unmika i Euleksa da se uključi u istragu

– Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak za krivično delo terorizma

– KPS formirao specijalnu jedinicu za istragu i najavio da će se, ako bude trabalo, u nju uključiti i FBI – Istragu vode tužioci Hijaz Redže i Jovo Radovanović

– Milovan Drecun tvrdi da je u izgoreli automobil „opel astra“, za koji je istragom utvrđeno da je vlasništvo Srbina koji nije više među živima, podmetnut trag