Kome idu glasovi za liste koje ostanu ispod cenzusa?

Izbori BG 28. jan 201818:53 > 18:55
N1

I na predstojećim beogradskim izborima očekuje se učešće više od 20 izbornih lista, kao i 2014, kada je ispod cenzusa ostalo čak njih 19. To otvara dilemu da li je glas za listu koja ostane ispod cenzusa zapravo bačen glas, odnosno da li se ti glasovi, po D'Ontovom sistemu raspodele mandata, prebacuju onima koji ostvare najbolji izborni rezultat?

U CeSID-u kažu da se s tim u vezi u javnosti vlada neopravdana fama. Istina je, tvrde, da veći procenat rasutih glasova pogoduje listama koje naprave bolji izborni rezultat.

Izborna lista pod rednim brojem 18. te 2014. godine predlagala je radijskog voditelja Igora Brakusa kao kandidata za gradonačelnika Beograda.

“Dragi sugrađani, s partijama na vlasti i u opozciji, nećemo ulaziti ni u kakve koalicije i saveze, niti potpisivati bilo kakva istorijska pomirenja”, poručivao je tada Brakus.

Ni za šta od toga nisu dobilii priliku, jer su na tim izborima osvojili svega 1,45 odsto glasova. Bili su jedna od 19 listi koje su ostale ispod cenzusa, što je ukupno bilo 18 odsto takozvanih bačenih glasova. Ili preciznije, glasova od kojih su, u raspodeli mandata, najviše prosperirali oni koji su na izborima ostvarili najbolji rezultat – naprednjaci.

“Šta da vam kažem? 2014. godine kada smo mi odlučili da izađemo na beogradske izbore bila je drugačija situacija. Jeste bilo sve svejedno i sve je bilo dno, a sada četiri godine kasnije nije više sve svejedno. Ja sam očajan političkkom situacijom, i u Beogradu, i u Srbiji. Mislim da je ovo najgore što nam se ikada dogodilo, i sad nemam nekog rešenja osim da se ne kandidujem s mojim pokretom, tako da to nismo ni uradili, tako da eto i mi se plašimo sad tog ‘bačenog glasa’”, poručuje danas Brakus.

N1

Izađite na izbore i dajte glas onima kojima mislite da treba, ne plašite se da ste tako glasali za one protiv kojih ste – poručuje Bojan Klačar iz CeSID-a.

Glasovi stranaka koje nisu prešle cenzus, tvrdi Klačar, nisu otišli drugima, već u takozvani „izborni bunar“.

“Glasovi onih lista koje su iznad cenzusa računaju se po D’Ontovoj formuli. Tako da, s jedne strane, nije tačno da se naš glas bilo kome preliva, jer je D’Ontova formula jasna, statistička, matematička formula, s druge strane, jeste činjenica da ukoliko postoji veliki broj bačenih glasova, da to u raspodeli mandata odgovara više onim strankama koje su napravile bolji izborni rezultat”, objašnjava Klačar.

Osamnaest odsto bačenih glasova 2014. omogućio je već broj mandata svim strankama koje su prešle cenzus. Najviše onima koji su imali najbolji rezultat – naprednjacima – ali su veći broj mandata, proporcionalno snazi, dobili i socijalisti, demokrate, kao i DSS.