Prvi čovek Kule u sukobu interesa ali odbijaju da ga smene

Vesti 30. jan 201818:46 > 19:26
N1

Odbornici Skupštine opštine Kula odbili su preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za smenu predsednika te opštine Perice Videkanjića. Agencija je preporučila njegovu smenu zbog sukoba interesa, kojim je drastično uvećao imovinu najbližih članova svoje porodice.

Firma rođenog brata predsednika opštine Kula dobila je višemilionski vredne poslove sa javnim preduzećima, dok je zanatska radnja njegove supruge po pravu prečeg zakupa dobila blizu 240 hektara državnih oranica.

To je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije i preporučila smenu Perice Videkanjića, koju predsednik opštine Kula tumači ovako:

„Preporuka je da sam trebalo da kažem ženi – nemoj, po republičkom zakonu ti ne sleduje to, nemoj da se baviš poljoprivrednom proizvodnjom, nemoj da se baviš stočarstvom. To želi Demokratska stranka i Agencija za borbu protiv korupcije. Eto, ja to nisam uradio“.

Upravo zato što to nije uradio, počinio je krivično delo, poručili su odbornici opozicije. Kažu, sve osim postupanja po preporuci Agencije je ništa drugo do otvorena podrška kriminalu.

„To je predlog Vladi da ugasi Agenciju, da ne troši novac na nju, da lokalna skupština ima pravo da podrži korupciju. Ovde se radi o politici SNS, koja je zajahala na državne institucije i ništa ne priznaje ono što im nije pod nogama“, navodi Hercen Radonjić iz Ruske stranke.

U vladajućoj koaliciji stvar vide drugačije. Za reč su se javili gotovo svi odbornici Srpske napredne stranke u sali, uglas podvlačeći da predsednik opštine nije učinio ništa loše.

„Ja mogu da zamerim predsedniku samo što se previše daje, čak i više nego što treba, a možda se malo daje svojoj porodici. Mislim da bi svi u ovoj sali trebalo da stoje mirno kad čovek uđe“, navodi Goran Kovačević iz SNS.

Snežana Mrkaić, iz iste stranke, dodaje: „Mi danas branimo sebe. Moramo biti ponosni, samouvereni, spremni. Mi smo odbornici, a jedan od nas je i naš predsednik. Naš predsednik voli svoje sugrađane. Uvek je plemenit“.

„Naš narod ima jednu uzrečicu – džukelama ne treba braniti da laju, to im je posao. Perice Videkanjiću, imaš punu moju podršku, mene i moje porodice! Hvala“, istakao je Dragutin Medojević iz SDPS.

Puna podrška potvrđena je i na glasanju. Za smenu glasalo je troje odbornika demokrata i Ruske stranke, dva odbornika SPS-a bila su uzdržana, a svi ostali – bili su protiv.

Na to, poručio je Videkanjić: „Ja bih samo rekao odbornicima, iz sveg srca – hvala vam“.