Sindikat Vulinu: Povucite zakon, prodajete vojnu tajnu

Vesti 02. feb 201809:42 > 09:47
N1

Savez samostalnih sindikata Kragujevca je, povodom upućivanja Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u skupštinsku proceduru, a koji predviđa privatizaciju Odbrambene industrije do 49 odsto, uputio otvoreno pismo ministru odbrane Aleksandru Vulinu navodeći da se "time prodaje i vojna tajna" i traži da se povuče predlog tog zakona.

„Privatizacije Odbrambene industrije otvara mnogo dilema. Ukoliko želimo da gradimo privatnu odbrambenu industriju onda uticaj države mora da bude smenjen jer je teško zamisliti da će neko ulagati 49 odsto svog kapitala, a da suštinski nema upravljanje nad tom fabrikom, pri tome se obavezuje da nadzor nad njenim radom vrši Ministarstvo odbrane i Vojno bezbednosna agencija“, navodi se u pismu.  

Ukazuje se da posledica privatizacije može da bude potpuni gubitak tržišta, jer je naoružanje, pre svega politička roba.   Sindikat pita i da li bi neka velika svetska kompanija pristala da izveštava ministarstvo o svojim planovima i nabavkama, kako to Zakon predviđa.  

„Kako će neko poslovati sa takvom Odbrambenom industrijom, koja je u privatnom vlasništvu, a da se nad njenom imovinom i novčanim sredstvima ne može vršiti prinudno izvršenje“, upitao je sindikat.  

U pismu se, takođe, ocenjuje da je namera zakonodavca da omogući da oružje proizvode i visokoškolske ustanove i instituti „samo po sebi besmislica“.  

Sindikat traži da ministar javnosti objasni zašto je država nedavno osnovala dve fabrike za proizvodnju naoružanja, u državnom vlasništvu, ako je namera da privatizuje Odbrambenu industriju.