Mitić: Beograd mora da reši problem nasilja u školama

Izbori BG 10. feb 201817:46 > 17:47
LDP

Kandidat Liberalno demokratske stranke (LDP) za odbornika na beogradskim izborima, Anita Mitić izjavila je danas da Beograd mora da reši problem nasilja u školama, posebno srednjim, i bude primer celoj Srbiji kako se suočava s tim problemom.

„Škole moraju biti otvorene za sve one koji se osećaju drugačije, ponašaju drugačije ili oblače drugačije. Beograd pre svega, mora da počne od otvorenih srednjih škola“, rekla je Mitić koja je, kako LDP navodi u saopštenju, tokom školovanja u Osmoj beogradskoj gimnaziji imala „zastrašujuće iskustvo, prepuno nasilja“.

Mitić je, prilikom posete toj beogradskoj gimnaziji, ocenila da je potrebno da se institucije više uključe u rešavanje nasilja u školama, posebno u Beogradu.

„Veliki broj mladih bira da trpi nasilje nego da ga prijavi roditeljima ili školskom psihologu, pedagogu. Nasilje nije samo učenička tuča, ono može da bude i fizičko, seksualno, pa i verbalno. Praksa je već pokazala da ugroženost mladih u okviru njihovih škola veoma često dovodi do trajnih posledica“, rekla je Mitić.

Mitić je navela da su je u školi „zatvarali u wc i blokirali vrata metlom, jer je govorila da je biti gej – okej“.

Prema njenim rečima, nasilje je često traumatično iskustvo za mnoge mlade ljude u školi.