Tači i Vujanović usvojili zajedničku izjavu o demarkaciji

Vesti 16. feb 201811:01 > 16:26
AFP/ Armend Nimani

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem dogovorio zajedničku izjavu koja se odnosi na demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

„Dogovorili smo izjavu koja će podstaći Skupštinu Kosova da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije“, kazao je Tači i dodao da se na toj izjavi intenzivno radilo u poslednjih 48 sati.

Tači je naveo da je zajednički poziv upućen polazeći od međusobnog poverenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja, i uz međusobno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti.

On je, takođe, naveo da se pošlo i od ispunjavanja obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Tači je naveo da su on i Vujanović pozvali nadležne u Crnoj Gori i na Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima međusobno obaveste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime će biti stvoreni uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obeležavanje granične linije.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je čestitao građanima Kosova na aneksu Sporazuma o demarkaciji.

„Srećan sam da je danas postignut aneks sporazuma i da je dogovoreno ponovno sagledavanje i izmene demarkacije sa Crnom Gorom. Danas je odlučeno da se sektori u delu prema Čakoru i Šepi još jednom sagledaju i izvrše korekcije“, napisao je Haradinaj na fejsbuk nalogu.

Ratifikacija na dnevnom redu već u nedelju

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji očekuje da se sednica Skupštine Kosova na kojoj će na dnevnom redu biti Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore biti održana pre svečane sednice posvećene desetoj godišnjici proglašavanja nezavisnosti Kosova u nedelju.

Veselji je to izjavio nakon sastanka koji su sa šeficom kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom imali predstavnici stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova.

Predstavnici političkih stranaka, sem Samoopredeljenja su danas pozdravili zajedničku izjavu Vujanovića i Tačija, ocenivši da otvara mogučnost rešavanja problema demarkacije.