Cenzolovka: Brnabić nije demantovala tvrdnje iz teksta

Vesti 19. feb 201819:07 > 19:10
Tanjug / Zoran Žestić

Urednik portala Cenzolovka Perica Gunjić je saopštio da je "neobičan pokušaj" predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da dokaže da se sastanak sa predstavnikom multinacionalne kompanije KKR odigrao bilo kako drugačije nego tajno, "van očiju javnosti".

Povodom teksta „Cenzolovke“ od 12. februara u kojem piše da se predstavnik multinacionalne kompanije KKR tajno sastao s premijerkom Brnabić, ona je u nedelju ocenila da je to „eklatanan primer kreiranja stvarnosti“, da je članak „pun neistina“ i da je predstavlja kao osobu koja vodi tajne razgovore „daleko od očiju javnosti“.

„Oči javnosti’ u ovakvim situacijama obično predstavljaju novinari, a oni o sastanku nisu bili obavešteni, pa ni javnost nije znala da se uopšte održao“, navodi se u današnjem saopštenju Cenzolovke.

Gunjić potvrđuje da Vlada nije dužna da izvesti javnost o svakom sastanku, ali ističe da se ovde radi o jednom veoma važnom, jer je to bio, kako je i sama premijerka navela, „značajan investitor“ i vlasnik regionalne Televizije N1.

Razlog za pojačano interesovanje javnosti za taj sastanak je i to što je N1 „kritički nastrojen“ prema „vladajućim strukturama“, na šta često podsećaju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pojedini ministri, a razlog je i to što u poslednje vreme nepoznate osobe prete novinarima N1 batinama i smrću.

„Uprkos svemu tome, u javnosti se o sastanku nije pojavila nikakva informacija – do trenutka kada je to objavila Cenzolovka. I upravo zbog svega toga, Cenzolovka će nastaviti da prati ovaj slučaj“, piše u saopštenju tog medija.

Povodom ocene premijerke da je članak Cenzolovke „pun neistina“, Gunjić je rekao da Brnabić nije demantovala nijednu tvrdnju iznetu u tekstu, ali konstatuje da se može komentarisati kolumna Vukašina Obradovića o tome kako on vidi sudbinu N1, ali da se „ne može osporavati Obradovićevo pravo da iznese“ stav o sastanku.

Gunjić je naveo da prihvata primedbu premijerke što Cenzolovka pre objavljivanja teksta nije od njenog kabineta tražila informacije ili proverila činjenice o sastanku, ali je napisao da smatra da to ne bi bitno poboljšalo kvalitet teksta.

„Autor je ranije već dobio tu informaciju iz nekoliko nezavisnih izvora, što je, na kraju, potvrdila i sama premijerka“, navela je Cenzolovka.

Gunjić je pozvao premijerku da se obrati Komisiji Saveta za štampu za žalbe ako smatra da postoji profesionalni propust u tekstu.