Uhapšena dva srpska pilota u Španiji, prevozili drogu

Vesti 23. feb 201813:45 > 14:00
INSTAGRAM/@HERBALGIRL/via REUTERS

Španska policija uhapsila je 18 ljudi, uključujući dva bivša srpska vojna pilota helikoptera, u okviru akcije protiv međunarodne grupe krijumčara droge koja je uvozila hašiš u Španiju iz Maroka, objavio je španski Jurovikli njuz. Uhapšeno je nekoliko mehaničara sa Kosova, koji su adaptirali helikopter kako bi mogao da prenosi robu.

Dva uhapšena pilota su bili iskusni i obučeni za noćno letenje na niskim visinama i bez osvetljenja, kako bi izbegli da budu primećeni.

Španske snage bezbednosti su presrele dva helikoptera i uhapsile 18 ljudi u operaciji Andalizija-Seranija.

Ta operacija počela je 2017. posle otkrivanja helikoptera sakrivenog u planinama Seranija de Ronda u Andaluziji.

Drugi helikopter je otkriven 9. decembra u Kabezaz de San Huan tokom, kako se navodi, „narko-leta“ iz Sevilje za Markoro, piše Jurovikli.

Posle otkrivanja drugog helikoptera, četiri akcije i pretresa su sprovedeni u oblastima Malage i Sevilje.

Grupa je navodno imala logistički tim koji je bio zadužen za helikoptere i gorivo, i mehaničare koji su ih održavali.

Laka letelica nemačke proizvodnje, imala je kapacitet da preveze nekoliko putnika, ali su je krijumčari adaptirali za prenos do 900 kilograma droge.

Diario de Sevilja navodi da je uhapšen jedan pilot, ali i nekoliko mehaničara sa Kosova koji su modifikovali helikopter tako da može da prenese veliki tovar droge.

Helikopter Blokov 105 je kupljen u Nemačkoj za milion evra. Droga je pakovana u vodootporne materijale, kako bi se sprečilo da se ošteti ukoliko bi pala u vodu.

Zaplenjena su tri vozila, više mobilnih telefona, uređaja ze letenje, mašina za brojenje novca, nakit, skupoceni satovi, i 18.000 evra uz značajnu dokumentaciju.

Svi uhapšeni treba da se pojave pred sudom.

Jurovikli njuz navodi da se 2015. srušio jedan helikopter, koji je bio ofarban u crno i leteo bez osvetljenja, pošto je udario u vodove od struje. Oba pilota su tada poguinula, a oko olupine pronađeno je oko 1.000 kilograma hašiša.

Albansko ministarstvo odbrane tada je potvrdilo da je jedan pilot bio oficir vojske Albanije koji je uzeo slobodne dane između 12. i 31. januara, ali nije tražio dozvolu da napusti zemlju.