Damjanović: Spomenik Miloševiću, a ne Đinđiću

Izbori BG 25. feb 201811:06 > 11:11
SRS

Kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) za gradonačelnika Beograda Miljan Damjanović izjavio je da SRS ne može da pravi postizborne koalicije u Skupštini Beograda sa Liberalno-demokratskom partijom (LDP) i sa listama okupljenim oko Dragana Đilasa i oko Demokratske stranke (DS).

„Treba videti ko će preći cenzus. Sa kim sigurno nećemo moći – sa listom Čedomira Jovanovića (LDP), listom oko Dragana Đilasa, ni listom DS. Mi imamo saradnju u pet beogradskih opština sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, a na Novom Beogradu smo sa Aleksandrom Šapićem i na Starom gradu sa Markom Bastaćem“, rekao je Damjanović u intervjuu za agenciju Beta.

On je dodao da su to ljudi sa kojima su radikali videli da se može raditi i sarađivati.

Damjanović je rekao da je SRS na izborima u 17 beogradskih opština pre godinu i po dana dobila podršku 8,4 odsto birača i da ne vidi razlog zbog čega bi to sada bilo drugačije, ali da im je cilj da dostignu dvocifrenu podršku.

On je ocenio i da su radikali bili neravnopravno tretirani u kampanji, jer su drugi predali izbornu listu, a mediji nisu pratili njihove događaje i da su čak bili zastupljeniji kandidati koji su poslednji predali listu.

„Ova kampanja je pokazala jasno lice – 30 dana sukoba između bivšeg i sadašnjeg režima, ko je veći lopov i ko će biti nesposoban gradonačelnik. Slažem se i sa jednim i sa drugima. Zato je vreme da na čelo Beograda dodje SRS. Mi smo 30 dana vodili pozitivnu kampanju i iznosili samo naša rešenja“, rekao je Damjanović.

On je rekao da radikali vode kampanju „Beograd na srpski način“, da se zalažu za ukidanje „antisrpskih nevladinih organizacija“, podizanje spomenika srpskim naučnicima i književnicima i da će se boriti da se ne postavi spomenik ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, već nekadašnjem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Damjanović je rekao da SRS ne interesuje vlast radi vlasti i da će radikali, ako budu deo vlasti, morati da rade onako kako je radio predsednik stranke Vojislav Šešelj u vreme kada je bio predsednik opštine Zemun, da neprestano primaju građane i da ispune sve ono što su rekli da mogu da pomognu – u sferi privrede, kanalizacione i vodovodne mreže i rešavanja komunalnih i infrastrukturnih problema.

Kao glavni problem grada Beograda, Damjanović je označio legalizaciju i to što je aktuelna vlast centralizovala proces legalizacije, pa „samo jedan čovek ima pravo da stavi potpis na rešenje“.

„Pre godinu i po dana donet je zakon i rečeno je da će 2016. biti završen proces legalizacije. U tom trenutku bilo je 300.000 predatih zahteva, a do kraja te kalendarske godine izdato je 3.000 rešenja (jedan odsto). Ovim tempom potrebno je 100 godina da se reši proces legalizacije. Naš predlog je da se taj proces vrati opštinama do 800 kvadrata, dokle je predvidjeno da se izdaje gradjevinska dozvola. Garantujem da u roku od dve godine možemo da završemo kompletan proces legalizacije“, rekao je Damjanović.

„Ujdurma oko unutrašnjeg dijaloga o Kosovu“

Upitan kakvo rešenje očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneti za Kosovo u aprilu, on je kazao da to zna samo Vučić i da njegove „ujdurme oko poziva na unutrašnji dijalog prihvata sa skepsom“.

On je pozvao Vučića i da poštuje Ustav po kojem su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

„Mora da se drži Ustava, ako hoće nešto da menjaju moraće da promene Ustav, pa mogu da idu u dalje svoje pregovore“, rekao je Damjanović i dodao da se SRS zalaže za zamrznuti konflikt po principu Kipra.

Upitan šta će uraditi ako Srbija pristane na mesto u UN za Kosovo, on je rekao: „Najoštrije ćemo se suprotstaviti, jer ne dozvoljavamo da neko ugrožava srpske nacionalne interese. Ne damo nijedan pedalj Srbije. Ako bilo kome padne na pamet da se igra sa bilo kojim delom Srbije maksimalno ćemo se suprotstaviti, žustro, onako kako samo mi srpski radikali znamo“.

Damjanović je danas posetio teritoriju opštine Zvezdara i razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima i privrednicima na Cvetkovoj pijaci i najavio da će raditi na smanjenju cena zakupa pijačnih tezgi.