Otvoren Centar za ruske studije na FPN-u

Vesti 25. feb 201813:42 > 13:45
Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) otvorene su prostorije Centra za ruske studije koji naučnoj zajednici u Srbiji pruža mogućnost sistematskog izučavanja Rusije.

Prisustvujući svečanom otvaranju, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da se početak rada Centra za ruske studije poklapa sa 180. godišnjicom diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

„Siguran sam da će ovaj centar da zadovolji intelektualnu znatiželju mladih ljudi i da će u svom radu ambiciozno postaviti ciljeve, planove i aktivnosti, kako bi postigao odgovarajući autoritet u naučnoj zajednici Srbije i Evrope“, kazao je Dačić.

On je dodao da su visok nivo odnosa Srbije i Rusije i međusobna bliskost i podrška potvrđeni nedavnom posetom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu.

Dačić je povodom otvaranja poklonio Centru za ruske studije knjige sa pregledom dokumenata o odnosima Srbije i Rusije još iz perioda srednjeg veka.

 Rukovodilac Centra za ruske studije na FPN Siniša Atlagić kazao je da je ideja o osnivanju tog centra prisutna već 15-ak godina.

„Naši studenti veoma malo znaju o Rusiji, to znanje se svodi na Moskvu, Sankt Peterburg, Vladimira Putina. Zato je otvaranje centra proizvod želje da naučnu zajednicu upoznamo sa Rusijom“, kazao je Atlagić.

On je naveo i da će studenti FPN posle 15 godina ponovo početi sa izučavanjem ruskog jezika zahvaljujući Ruskoj humanitarnoj misiji koja je, kako je rekao, obezbedila i najveći deo biblioteke Centra za ruske studije.

Pored ostvaranje prostorija tog centra, koji je formalno osnovan prošle godine, danas je na FPN potpisan Memorandum o razumevanju te visokoobrazovne institucije i Moskovskog državnog instituta za medjunarodne odnose (MGIMO).