Obeležava se 25 godina od zločina u Štrpcima

Tanjug

Danas se navršava 25 godina od zločina u Štrpcima.

Zločin se dogodio 27. februara 1993, kad su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“ u sastavu Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića, iz voza Beograd – Bar na železničkoj stanici u Štrpcima izveli i kasnije ubili 19 putnika muslimanske i hrvatske nacionalnosti.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Za taj zločin do sada su pravnosnažno osudjeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. U sudskom postupku koji je protiv Nebojše Ranisavljevića vodjen pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz njega izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrdjenog identiteta.

U Prijepolju je danas obeležena godišnjica ovog zločina.

Aktivisti više organizacija civilnog društva obeležiće danas godišnicu ovog zločina ispred ulaza u Glavnu železničku stanicu u Beogradu.

Omerović: Zločin u Štrpcima velika sramota države

Predsedsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da je zločin u Štrpcima 1993. godine „velika sramota države Srbije“.

Navodeći da je otmica putnika iz voza na liniji Beograd-Bar bila unapred planirana i da su za nju znali predstavnici državnih organa, Omerović je tokom razgovora sa članovima porodica žrtava tog zločina pozvao aktuelnu vlast Srbije da „napravi otklon od države u kojoj su saučesnici u zločinu protiv sopstvenih građana bili službenici tadašnje države“. 

„Srbija već 25 godina nosi mrlju na svom obrazu. Dokazima sa suđenja je utvrđeno da je otmica bila unapred planirana a u organizaciji i logističkoj pripremi učestvovali su predstavnici tadašnje države, policije, vojske i železnice. Niko ništa nije učinio da se otmica putnika bošnjačke nacionalnosti spreči“, kazao je Omerović.

Po njegovim rečima, najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji „dužni su da iskreno pogledaju ovu sramotu i omoguće svim građanima da se sa njom suoče“.

„To suočavanje će nam skinuti teret koji nosimo. To je i jedini način da damo naš doprinos toliko željenoj stabilnosti i miru u regionu. Zato se nikada ne sme zaboraviti niti sme zastariti ovaj zločin“, naveo je Omerović u pisanoj izjavi.

LDP: Mrlja na savesti društva

Liberalno demokratska partija saopštila je da taj događaj i dalje predstavlja ogromnu mrlju na savesti društva i da Srbija mora da prestane sa politikom ignorisanja i da bude aktivnija u procesuiranju počinilaca i u potrazi sa ostacima žrtava.

Sve tri grane vlasti, izvršna, zakonodavna i sudska, svaka na svoj način, ponizile su i izneverile žrtve zločina u Štrpcu i njihove porodice, upozorila je LDP.

„Politika koje je dovela do ovih ubistava je politika mržnje, koja je otrovala ovo društvo, a svedoci smo da ova mržnja i dalje živi i to predstavlja najveću pretnju Srbiji i regionu“, dodaje se.