Mitić: U Beogradu neophodan siguran prostor za LGBT osobe

Izbori BG 27. feb 201813:58 > 14:00
LDP

Kandidatkinja za odbornicu Liberalno-demokratske partije Anita Mitić istakla je na debati "I mi glasamo", koju je organizovalo udruženje "Da se zna", da se LDP oduvek borio za prava LGBT zajednice.

Mitić je naglasila da među kandidatkinjama i kandidatima LDP-a na beogradskim izborima ima veliki broj onih koji su aktivno učestvovali u borbi za prava LGBT zajednice, saopštio je LDP.

„Najvažnije od svega je da se stvori promena u društvu koja nam je neophodna. Da Beograd bude grad gde je u redu biti drugačiji. Danas ne postoji kosmopolitski duh Beograda. Mržnja i nasilje na ulicama su najveći problem grada. LGBT osobe su posebno na udaru. I o ovome mora da se priča u kampanji za beogradske izbore. Zato što Beograd nije bilo koji grad, već grad koji postavlja standarde i tendencije u celom regionu i određuje u kom smeru će Srbija da ide“, rekla je Mitić.

Ona je podsetila da LGBT osobe iz cele Srbije dolaze u Beograd, jer ovde imaju šansu da prežive, u odnosu na male sredine iz kojih dolaze. Naglasila je da je pitanje mladih LGBT osoba posebno važno, kao i koji procenat dece i mladih ostaje bez krova nad glavom zato što su LGBT. Istakla je i da nijedan zločin prema LGBT osobama u Srbiji nije presuđen kao zločin iz mržnje.

„Saradnja sa institucijama je veoma važna. LGBT osobe kada odu da prijave zločin u policiju, često doživljavaju sekundarno zlostavljanje. Naše institucije moraju da se senzibilišu. Ne samo policija i socijalna služba, već sve, da bi LGBT osobe u njima mogle da rade bez diskriminacije i potrebe da javno govore o tome“, kaže Mitić.

Mitić je istakla da je u Beogradu neophodan siguran prostor za LGBT osobe.

Govoreći o konkretnim potezima Grada i njegovoj ulozi u jačanju prava LGBT zajednice, kako se dodaje, Mitić je istakla da je važno da na čelo Parade ponosa stane prvi čovek ili žena Beograda.

„Parada ponosa mora i dalje da se održava. Neophodno je da podrška ne bude samo finansijska, već i iskrena“, rekla je Mitić i dodala da je to najvažnija stvar za nju i da očekuje to i od gradske vlasti.

„Da se ne zavaravamo, ovo nije beogradska tema, ovo je tema Srbije, tema regiona. Nećemo se baviti samo komunalnim pitanjima, treba da se bavimo onim što je suština i politika“, rekla je Mitić.