Vučić sa Merkel: Kompromis, ali da ne budemo jedini gubitnik

Vesti 27. feb 201813:56 > 15:02
REUTERS/Hannibal Hanschke

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu da je pred Srbijom težak put u reformama u vladavini prava, kao i teška prepreka koja se tiče rešavanja odnosa Beograda i Prištine.

Na konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je rekao da je Srbija spremna za kompromisno rešenje tako da i jedna i druga strana nešto izgube i dodao da Srbija ne sme da bude potpuni gubitnik. Vučić je rekao da se nada da će, uz podršku Nemačke i Merkel, biti postignuto kompromisno rešenje za Kosovo. 

„Znamo da je pred nama težak put. Mnogo je toga što treba da uradimo i u poglavlju 23 i poglavlju 24 u okviru vladavine prava na koje je kancelarka Merkel ukazala, ali znamo i da je pred nama teška prepreka koje se zove rešavanje pitanja odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Vučić. 

Na pitanje novinara kako očekuje da Srbi na referendumu prihvate gubitak dela teritorije zarad neizvesnog ulaska u EU, Vučić je rekao da treba gledati u budućnost i videti šta se dobija a šta gubi. 

„Ja mislim da ljudi u Srbiji gledajući u budućnost treba da razumeju šta je to što dobijamo, šta je to što ostavljamo našoj deci. Ja mislim da našoj deci ne treba da ostavljamo sukobe, ne treba da ostavljamo ono što mi u prošlosti nismo uspeli da razrešimo već da napravimo čiste račune za budućnost“, rekao je Vučić. 

On je dodao da Srbija veruje u kompromisno, a u jednostrano i jednostavno rešenje, i naveo da je „važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego svojih predaka“. 

„Srbija je spremna za kompromisno rešenje, da i jedna i druga strana ponešto izgube, i da možda niko ne bude zadovoljan, ali da su u tom smislu takva rešenja bila najbolja. Za nas jedino teško rešenje je da Srbija bude apsolutni gubitnik u svemu“, rekao je Vučić. 

On je rekao da krajem godine Srbija kreće u izgradnju puta Niš-Priština. „Mi smatramo da ti putevi prijateljstva, putevi mira predstavljaju drugačiju budućnost za narode na Balkanu“, rekao je Vučić. 

Na pitanje da li se plaši dominacije Nemačke u Srbiji, Vučić je rekao da se „beskrajno raduje“ boljoj saradnji Srbije i Nemačke. Vučić je rekao da je na sastanku s Merkel konstatovano da Srbija i Nemačka imaju trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde evra, čime je Nemačka ubedljivo prvi trgovinski partner Srbije. 

On je izrazio zadovoljstvo što je zahvaljujući nemačkim investitorima, koji zapošljavaju 43.000 radnika, srpski izvoz u Nemačku dostigao 1,9 milijardi evra.

„Mi ćemo se truditi da popravljamo ambijent vladavinom prava… stvorimo još bolje uslove za njihov (nemačkih investitora) dolazak“, rekao je Vučić. 

Merkel: Na putu ka EU Srbija mora da nastavi reforme

REUTERS/Hannibal Hanschke

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu da Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje je da nastavi započete reforme. 

„Zaista nas je impresioniralo na koji način Srbija ide putem reformi, to se vidi i na osnovu indikatora borbe protiv korupcije. Ohrabrujemo Srbe da nastave taj put i podržavamo evropsku perspektivu Srbije“, rekla je Merkel. 

Merkel je rekla da „pregovori o pristupanju EU mogu biti uspešni samo ako se nastave reforme u vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i napori vezano za pomirenje sa Kosovom“. Ona je dodala da je sa Vučićem zato razgovarala i o tome kako da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom. 

Na pitanje očekuje li da taj sporazum sadrži i zahtev da Srbija prizna Kosovo Merkel je rekla da „nije ona ta koja će propisati šta mora da se desi“. 

„Što se tiče očekivanja za odnose s Kosovom ja nisam ta koja će propisati šta se mora desiti. Mi smo razgovarali šta je poželjno, šta treba uraditi, ali inicijativa polazi od Srbije. Predsednik Srbije je tu glavni akter. Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška, ali ja neću deliti savete, pogotovo ne u javnosti“, dodala je Merkel. 

Nemačka važan trgovinski partner

Jedna od tema razgovora bio je i region. 

REUTERS/Hannibal Hanschke

„Cenim rad Aleksandra Vučića i što se tiče saradnje država Zapadnog Balkana i želim mu uspeh u tom poslu koji nije uvek jednostavan“, rekla je nemačka kancelarka. 

Merkel je podsetila i da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije sa nizom direktnih investicija i više od 40.000 zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji. 

Nemačka kancelarka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je posle današnjeg razgovora „rešeno pitanje ratnih memorijala“, što je, kako je dodala, „ključna tačka u odnosima dve zemlje i poklon koji je doneo predsednik Srbije“.

O čemu je još bilo reči, kao i u kakvoj je atmosferi u Srbiji, ali i u Nemačkoj došlo do susreta Vučić – Merkel, zna novinar Dojče Velea Nemanja Rujević, koji je pratio Vučićevu posetu Berlinu.