Češki poslanik: Pogrešili smo što smo priznali Kosovo

Vesti 27. feb 201814:54 > 14:58
Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Češka je pogrešila kada je priznala Kosovo, rekao je češki poslanik Jaroslav Foldin posle razgovora sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem u Beogradu i dodao da je Češka spremna da pomogne Srbiji na putu ka EU kao moderator.

Foldin koji predvodi češku delegaciju u poseti Beogradu rekao je da je Češka priznala Kosovo 2008. godine ali da je „vidno da je vlast pogrešila“ pošto je češki parlament usvojio rezoluciju u kojoj se podržava rezolucija Saveta bezbednost UN 1244, što znači da je vlast uradila suprotno od parlamenta mada, kako je rekao, to ne predstavlja kršenje prava, ali jeste „nešto što ne mogu da shvate“.

Foldin, čija majka je Srpkinja, je rekao da je Češka doživela isto što i Srbija, da je u prošlom veku izgubila 15 odsto teritorije kada su njene pogranične teritorije date Nemcima. 

To kršenje međunarodnog prava dovelo je do svetskog rata, rekao je on i ukazao na to šta se sada dešava u Barseloni, na Krimu i drugde, kao i da je početak kršenja međunarodnog prava u bivšoj Jugoslaviji.

„Početak kršenja međunarodnog prava to je tu u bivšoj Jugoslaviji, to je tu 2008. kako se proglasilo Kosovo i kako su ga priznale te države Evropske unije“, rekao je on i dodao da je Češka otvoriti to pitanje kao moderator.

„Mi ćemo da vam pomognemo na vasem putu ka Evropskoj uniji kao moderatori“ , rekao je Foldin i ukazao da ;se ove godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Čehoslovačke i Srbije, odnosno bivše Jugoslavije.