Ne davimo Beograd: Novi prostori za kulturu

Izbori BG 28. feb 201812:02 > 16:37
Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da Grad Beograd mora raditi na tome da stvori povoljnu klimu za razvoj umetničkog stvaralaštva, a Inicijativa ima konkretan plan i predloge kako da do toga dođe.

Grad Beograd raspolaže velikim brojem nekorišćenih prostora u javnom vlasništvu. Potrebno je napraviti transparentan, javni registar ovih prostora i uz jasne kriterijume omogućiti organizacijama, udruženjima i pojedincima koji se bave društveno korisnim aktivnostima da ove prostore koriste, izjavio je Radomir Lazović, kandidat za odbornika inicijative Ne davimo Beograd.

„Smatramo da gradski sistem za kulturu treba da pruži podsticaj razvoju najrazličitijih umetničkih i kulturnih sadržaja i dostupnost svim građanima Beograda. Iz tog razloga ćemo se zalagati za afirmaciju lokalnih kulturnih centara i domova kulture i omogućićemo dostupnost sadržaja kako na lokalnom, tako i na regionalnom i republičkom nivou,“ poručio je Andrija Stojanović, kandidat za odbornika inicijative Ne davimo Beograd.

Zajedničkim korišćenjem infrastrukture, i omogućavanjem dostupnosti postojećih resursa, zatim podsticajnim merama za razvoj amaterskog, nezavisnog, institucionalnog i savremenog stvaralaštva, negovanjem nasleđa i multikulturalnosti, Beograd bi trebalo da bude grad novih praksi i inovativnih modela kulturne politike.

Zagovaranjem okruženja koje vraća nezavisnost institucijama, od kulturnih centara napravićemo prostore za programsko i umetničko eksperimentisanje i istraživanje, a da umetnici i radnici u kulturi imaju mogućnost samostalnog delovanja i udruživanja prema profesionalnoj, a ne partijskoj orijentaciji, dodali su oni.

„Divlja gradnja cveta na svakom ćošku“

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ saopštila je da se na primeru beogradskih predgrađa vidi da nije ostvarena najave vlasti Srpske napredne stranke da će divlja gradnja prestati nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju, već se dešava upravo suprotno.

„Divlja gradnja cveta na svakom ćošku na levoj obali Dunava, a privatni investitori profitiraju jer ne plaćaju naknade državi i gradu. Iz tih naknada bi se finansirala prateća infrastruktura potrebna za nove stanare (parkinzi i putna infrastruktura, priključenje na kanalizaciju, struju), a ovako taj novac odlazi u džepove privatnika, koji čekaju sledeću povoljniju priliku za legalizaciju“, navodi se u saopštenju. 

Takođe se dodaje da se tako grad uništava urbanistički, jer dolazi do konstantnog nekontrolisanog širenja, pa je javni prevoz sve teže dostupan i nema dovoljno zelenih povrišna, vrtića i domova zdravlja.  

„Investitori često ne grade ni parkinge, što onda stvara gužvu na ulicama i trotoarima. Na kraju, trošak neodgovornog ponašanja gradskih vlasti koja toleriše divlju gradnju pada na pleća svih gradjana od čijeg novca se gradi neophodna prateća infrastruktura“, dodaje se u saopštenju Inicijative.

Kandidat za odbornika Inicijative Dobrica Veselinović rekao je da je nedopustivo da moćniji i bahatiji prolaze bolje nego oni koji se zakona pridržavaju.  

„Sistem koji favorizuje interes pojedinca pod zaštitom vladajućih struktura, nad interesom zajednice, nikad neće iznedriti grad za sve njegove ljude. Mi moramo stati na put tome ako mislimo svi zajedno živeti bolje“, rekao je Veselinović.