Prijava protiv Stefanovića i Ružića zbog "lažnih Beograđana"

Izbori BG 28. feb 201815:33 > 15:38
FoNet/Marija Đoković

Svi lideri liste "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" podneli su krivičnu prijavu protiv ministara nadležnih za prijavu prebivališta i biračke spiskove - Nebojše Stefanovića i Branka Ružića zbog, kako se navodi, prekrajanja biračkog spiska radi upisivanja "lažnih Beograđana" za izbore u Beogradu.

U saopštenju koalicije navodi se da se sumnja da su Stefanović (SNS) i Ružić (SPS) omogućili i dozvolili fiktivnu, odnosno lažnu promenu mesta prebivališta za više desetina hiljada novoupisanih građana Beograda koji ne žive u Beogradu, već samo imaju lažno prijavljeno prebivalište i to radi glasanja na izborima 4. marta. 

„Time su izvršili krivična dela sastavljanje netačnih biračkih spiskova i zloupotreba položaja iz članova 158 i 359 Krivičnog zakonika“, piše u saopštenju. 

Koalicija je dodala da su uz krivičnu prijavu kao dokazi predati službeni dokumenti zvanično dobijeni od pojedinih gradskih opština u kojima se beleži neobjašnjiv porast, pa pad upisanih birača, kao i izjave ministra Stefanovića koje su u neskladu sa tim dokumentima, a kojima pokušava da prikrije izvršenje krivičnog dela. 

„Nakon tih izjava, policijske stanice u svih 17 beogradskih opština ostale su neme na podnete zahteve za informacijama koliko je birača iz Vojvodine i drugih delova Srbije, očigledno za potrebe izbora, od predsedničkih izbora steklo prebivalište u Beogradu“, piše u saoštenju.