Može li se smanjiti broj zemalja koje su priznale Kosovo?

Vesti 28. feb 201817:55 > 17:55
Shutterstock

U Srbji je u toku "unutrašnji dijalog" čiji je cilj da pomogne u pronalaženju konačnog rešenja sa kosovski čvor. Svoje dijaloge pojedinci pokreću i u evropskim zemljama. U Beogradu je boravio socijaldemokrata Jaroslav Foldina koji temu preispitivanja odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova nameće u Češkoj. Kakvi su realni efekti tih inicijativa?

Deset godina od proglašenja nezavisnosti i odluke zvaničnog Praga da prizna Kosovo, poslanik češkog parlamenta, Jaroslav Foldina, čija je majka Srpskinja, pokrenuo je inicijativu da ta zemlja promeni odluku. Iako i sam priznaje da su male šanse za to, Foldina navodi da je važno da se o tome priča.

„Ovaj pritisak koji se radi, ajde Srbi vi morate da priznate Kosovo, mi ćemo da vas uzmemo u EU, to je nešto što ne možemo da prihvatimo i mi Česi – zato smo otvorili tu inicijativu da se to pitanje ta tema otvori posle 10 godina, pošto nije to sve završeno“, kaže češki poslanik Jaroslav Foldina.

Da to nije završeno, smatra i bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović, koji kaže da bi putem preispitivanja odluke o priznanju Kosova mogle da krenu i druge zemlje. 

„Ja lično mislim da bi to moglo postati trend, ali uz određene pretpostavke. Prva i najvažnija pretpostavka je inicijativa i sveobuhvatnost diplomatske akcije srpske diplomatije“, smatra Živadin Jovanović. 

O toj akciji juče je govorio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se i sastao sa delegacijom iz Češke. Dačić je najavio da će broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod sto. Šta bi to značilo za Srbiju? 

„Pretpostavljam da je to, i to je maksimim, nekakvo učvršćivanje pozicija pred pregovore u takozvanoj složenoj partiji šaha koju je Vučić juče najavio da igra“, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Metaforu sa šahom, koji pominje Janjić, iskoristio je Vučić u gostovanju u jutarnjem Dnevnku RTS-a, navodeći da kada je reč o Kosovu „igramo partiju bez dame i topa u kojoj pokušavamo da izvučemo pat“. On je istakao da je spreman da čuje kritiku, ali da je važno naći kompromisno rešenje.