Optuženi za zločin u Kravici: Nikada nisam bio u hangaru

Vesti 01. mar 201817:26 > 19:19
N1

Glavni pretres na suđenju za zločin u Kravici kod Srebrenice iznova je počeo pred Specijalnim sudom za ratne zločine, iznošenjem odbrane optuženih. To suđenje je prekinuto 2017. i u nekoliko navrata je bilo pokušaja da se nastavi, ali je pretres odlagan.

Optuženi da su zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske u halama zemljoradničke zadruge i njihovoj blizini učestvovali u ubistvu 1.313 muslimanskih civila, jedan za drugim odbili su da pred sudskim većem iznesu odbranu i odgovaraju na pitanja.

Naposletku, jedan od optuženih Milivoje Batinica, govorio je čega se seća u vezi sa događajima u julu 1995.

„Nikada nisam bio u hangaru u selu Kravice u kojem su se držali zatvorenici. Za hangar sam čuo tek kada sam video optužnicu. U vreme kada navodite, da se dogodio zločin, obezbeđivao sam put na oko 700 metara od Kravice. Druge optužene ne poznajem, dvojicu od njih video sam nekoliko puta“.

Svi optuženi se brane sa slobode. Skoro 23 godine posle zločina rade kao vozači autobusa, portiri, na građevini ili penzioneri. U optužnici stoji da su sedmorica policajaca po naređenju komandira Nedeljka Miodragovića, od ranog jutra 14. jula 1995. streljali civile ili bacali granate na njih.

Ranjenike su, pre likvidacije, terali da pevaju četničke pesme. Početak suđenja iz publike je pratio lider radikala Vojislav Šešelj, koji pruža podršku optuženima.

„To nije zločin u pravom značenju. Ljudi su pucali u samoodbrani, bilo ih je malo, već je jedan ubijen,veoma nervozni, pomalo ispamećeni i to se desilo“, kaže predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Nastavak suđenja planiran je za kraj marta, kada bi trebalo da budu saslušani zaštićeni svedoci.