Zvaničnici EU s liderima Balkana: Prvo sporovi, onda EU

Vesti 01. mar 201817:48 > 19:17
Izvor: Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Evropska trojka - predsednik Evropske komisje Žan Klod Junker, komesar za susedsku politiku Johanes Han i predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini završili su balkansku turneju zajedničkim sastankom sa liderima regiona u Sofiji

Poruke koje su pojedinačno prenosili liderima prethodnih dana, mogle su ponovo da se čuju – EU je ishodište reformi svih zemalja, ali ulazak u Uniju sačekaće, između ostalog, i da se reše svi bilateralni sporovi.

Kraj balkanske turneje u Sofiji. Na jednom mestu Evropski zvaničnici i lideri iz regiona. I poruka predsednika Evropske komisije.

„Neophodno je da sve zemlje koje žele da pristupe EU okončaju bilateralne konflikte. Ne želimo da uvozimo nestabilnosti koje postoje na Zapadnom Balkanu, već želimo da izvozimo na Balkan stabilnost koju smo postigli kroz proces evropske integracije“, rekao je predsednik EK Žan klod Junker.

Osim toga i da pristupanje tog regiona EU „nije san, već realnost“ i da su rokovi manje važni od napretka u reformama.

„Zemlje koje žele da se pridruže EU, moraju da ispune sve kriterijume i uslove povezane s EU. Nije uvreda za te zemlje što nijedna od njih nije ispunila uslove, ali postoji ogroman napredak u svim zemljama u regionu. Veoma sam impresionirao time, ali moram da naglasim da moramo videti kredibilnu borbu protiv organizovanog kriminala, protiv korupcje koja je bolest koja razara društva“, navodi Junker.

Domaćin skupa kaže da zemlje regiona do samita u maju EU-Zapadni Balkan treba da spreme ambiciozne projekte za bolju povezanost. Bugarski premijer je rekao da je u fokusu među projektima i auto-put kroz Kosovo, kao i da je važno raditi i na povezanosti u energetici. 

„Sve zavisi od nas. Imamo razlilčite interese na Balkanu. Sada je vreme da potvrdimo da ono što radimo pod okriljem EU nije usmereno protv Rusije, Turske ili nekog našeg suseda, nasuprot. Želimo da naš region napreduje, zato što želimo da gradimo a ne da uništavamo“, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Predsednik Srbije kaže da je ključna tema bio napredak Zapadnog Balkana ka EU. Da treba da se radi na stvaranju regionalne ekonomske zone. Takođe i da je Bugarska postavila ambiciozne ciljeve u vezi infrastrukturnog povezivanja. Dodao je i da je razgovarao sa Hašimom Tačijem.

„Niti je drago Tačiju, niti sam ja preterano radostan. Ali to je naš posao i to je naša obaveza. Razgovarli smo o tome kad da nastavimo dijalog u Briselu, kada i na koji način da pokušamo da rešimo istorijski sukob između Srba i Albanaca“, navodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sofija će, inače, biti i domaćin samita EU Zapadni Balkan u maju ove godine.