CRTA: Na šest odsto mesta zabeležene ozbiljne nepravilnosti

Izbori BG 04. mar 201809:47 > 15:11
N1

Do 13 sati na izbore u Beogradu izašlo je 23,2 odsto birača upisanih u birački spisak, saopštila je organizacija CRTA. Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je ranije tokom dana da su posmatrači te organizacije primetili nekoliko ozbiljnih nepravilnosti.

„Primetili smo da je na čak šest odsto biračkih mesta bilo ozbiljnih nepravilnosti – paralelne evidencije birača, fotografisanje birača na biračkom mestu, nepoštovanje procedure kontrolnog listića, kada nije na vreme ubačen u kutiju ili je naknadno ubačen, višestruko glasanje na biračkim mestima i nekoliko slučajeva kolektivnog glasanja, kada su na izbore kolektivno dovođeni pripadnici romske nacionalne manjine“, izjavio je Nedeljkov.

Rekao je da je prethodno na jedan odsto biračkih mesta bilo nekog vida vođenja kampanje i agitacije ispred biračkih mesta.

U odnosu na predsedničke izbore 2017. godine, izlaznost do 10 časova je manja za 2,79 odsto, a u odnosu na parlamentarne izbore 1,3 odsto, rekao je programski direktor Crte.

„Posmatrači CRTA od 6 sati dežuraju na 450 biračka mesta, gde posmatraju birački proces na i ispred biračkih mesta“, rekao je ranije Nedeljkov.

On je ranije rekao da je 94 odsto biračkih mesta u Beogradu otvoreno na vreme, da je tri odsto otvoreno pre vremena i tri odsto sa manjim zakašnjenjem.

Nedeljkov je rekao i da 53 odsto biračkih mesta nije dostupno osobama sa invaliditetom, kao i da na pet odsto mesta nisu obezbeđeni uslovi za nesmetan rad biračkih odbora.

Tok izbora pratite na blogu UŽIVO.